CRNA GORA JEDINA U EVROPI BEZ KORONA VIRUSA: Kako je to moguće?

Majušna balkanska država Crna Gora jedina je država u Evropi bez potvrđenog slučaja koronavirusa koji je prostrujao svijetom i zarazio više od 120.000 ljudi, piše Raša Tudej.

Ovaj medij je posvetio članak Crnoj Gori, analizirajući zbog čega korona virus još uvijek nije zabilježen.

Zvaničnici su više puta saopštili da će građani “u roku od 10 minuta” dobiti informaciju ukoliko se virus pojavi.

Međutim, sa druge strane, ima i onih koji i dalje tvrde da u Crnoj Gori ima slučajeva korona virusa, ali da se to od građana, navodno, krije.

Ovakve tvrdnje uglavnom se šire društvenim mrežama, kao i tvrdnje da crnogorsko zdravstv, čak, nema testova za korona virus ili ih ima u veoma malom broju. Građani javljaju kako im ljekari u različitim zdravstvenim ustanovama, navodno, daju informacije da testova nemaju.

Zvaničnici su, međutim, saopštili u utorak da Crna Gora ima 800 testova za korona virus, kao i da je do juče testirano 39 osoba. Takođe, najavili su da je poručen veliki kontigent sanitarne opreme, i dodatni testovi, koji bi, kako su rekli, trebali uskoro biti u Crnoj Gori.

Korisnici društvenih mreža već uveliko zbijaju i šale, pa navode da “veliki svjetski medij Raša Tudej piše da je CG jedina u Evropi bez korona virusa”.

“Ako izdržimo još nekoliko dana svi svjetski mediji će pisati o Crnoj Gori. Sjetiće se Trampovih riječi:
“President Donald Trump has said that Montenegrins are “very strong, very aggressive” people” (Predsjednik Tramp je rekao da su Crnogorci veoma snažan, i veoma agresivan narod)

MOŽEMO LI IZBJEĆI EPIDEMIJU? CG trenutno ima 800 testova za KORONA VIRUS, testirano 39 sumnjivih

KLINIČKI CENTAR CG OBJAVIO SAVJETE: Kako da se zaštitite od KORONA VIRUSA (VIDEO)

SZO zvanično proglasila PANDEMIJU KORONA VIRUSA u svijetu: Italija i Iran sada PATE ali uskoro će i druge zemlje!

Foto Instagram printscreen

Raša Tudej navodi da su 43 druge evropske zemlje potvrdile slučajeve COVID-19, a u Evropi je šest od deset najviše zaraženih zemalja izvan Kine i 12 od top 16 izvan Kine.

Kako je Crna Gora sa 628.066 stanovnika ostala bez koronavirusa nije poznato. Zemlja se graniči s još tri balkanske države, a sve su potvrdile virus: Bosna i Hercegovina, Srbija i Albanija.

Štaviše, Crna Gora je udaljena od Italije samo oko 350 milja, koja sada ima drugu po veličini infekciju COVID-19 na svijetu, iza Kine.

Prema pisanju Al Jazeere, Crna Gora ima bliske veze sa susjedima širom Jadrana, jer hiljade Balkanaca živi u Italiji i često putuje u zemlju.

Međutim, kada se virus počeo širiti u Kini, a kasnije i u Italiji, Crna Gora je preduzela korake da ograniči putovanja. Početkom februara, Crna Gora je na neodređeno vrijeme „suspendovala sve turističke aranžmane sa Kinom“, prenosi Al Jazeera. Tada je krajem februara zemlja zabranila letove kojima su upravljali Ryanair i WizzAir do i iz sjeverne Italije, javio je SimplyFlying.com.

I dok se čini da su zabrane možda do sada pomogle u sprečavanju širenja koronavirusa, rizik od koronavirusnih infekcija u Crnoj Gori je „visok“, saopštila je vlada zemlje.

“Široko rasprostranjeno lokalno prenošenje virusa u Italiji, s kojim Crna Gora ima kulturne i saobraćajne veze, kao i sve veći broj pogođenih provincija i područja, podrazumijeva veliku sigurnost da će se daljnje lokalno širenje zaraze u Italiji nastaviti… “, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, koji je napomenuo širenje infekcija porijeklom iz Italije.

„Njihov porast, kao i broj država izvan Kine, koji prijavljuju slučajeve zaraze novim koronavirusom, predstavljaju moguće, odnosno potencijalne izvore infekcije za stanovništvo Crne Gore.“

VP/Raša tudej

 

loading...

4 komentara

  1. ona slika je toliko amaterska a u crnu goru nema korona virusa jer je toplo i jer niko zarazen nije usao u crnu goru a i u crnu goru je toplo i virus ne moze da izdrzi toplotu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com