Crnoj Gori isporučeno još pet hiljada ruskih vakcina

U Crnu Goru je stigla druga pošiljka od još pet hiljada ruskih Sputnjik V vakcina, čime smo do sada dobili deset od ugovorenih 50 hiljada doza tog proizvođača.
 
Vakcine su na podgoričkom aerodromu preuzeli ministarka zdravlja, dr Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar ministarstva, Borko Bajić.
 
“Do sad je, ukupno, u Crnu Goru stiglo je 42 hiljade vakcina. Koristim priliku da motivišem građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu jer je vakcina potpuno sigurna, efikasna i bezbjedna, ali istovremeno upozoravam da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme. Neophodno je da se zajednički pridržavamo epidemioloških mjera kako bismo što prije izašli iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručila je Borovinić Bojović.
 
Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina.
 
Crna Gora i donacija Srbije
 
Tokom predstojeće sedmice, očekuje se da Crna Gora, nakon početne donacije od dvije hiljade ruskih vakcina od Srbije, dobije još toliko.
 
Crna Gora i kineska Sinofarm vakcina
 
Podsjećamo da je ranije u Crnu Goru stigla donacija Kine od 30 hiljada Sinofarm vakcina. U toku su pregovori za kupovinu još 201.200 doza istog proizvođača.
 
Crna Gora i vakcina Astra Zeneka
 
Ove sedmice se očekuje informacija o terminu isporuke prve ture od ukupno 84 hiljade vakcina Astra Zeneke koje Crna Gora očekuje u okviru COVAX programa.
 
Crna Gora i Fajzerova vakcina
 
Podsjećamo da su u toku i pregovori sa kompanijom Pfizer/Biontech o nabavci 150 hiljada doza vakcina.
 
Crna Gora i vakcine iz mehanizma EU-SZO
 
Pored ovih pregovora, Evropska unija je, u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, pokrenula regionalni projekat za podršku vakcinaciji stanovništva zemalja Zapadnog Balkana. U saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i ambasadom Austrije u Crnoj Gori, došli smo do saznanja da će Austrija koordinisati snabdijevanje zemalja Zapadnog Balkana vakcinama u okviru ovog mehanizma. Za ovu svrhu su, prema našim saznanjima, opredijeljene vakcine proizvođača Pfizer Biontech.
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button