“Crnoj Gori ne prijeti nestašica mlijeka” - Volim Podgoricu

“Crnoj Gori ne prijeti nestašica mlijeka”

Cijene mlijeka ne bi trebalo da drastično porastu, a nestašice ovog proizvoda neće biti, jer smo malo tržište, a država ima ugovor sa mljekarom iz Leskovca kojim dopunjuje količine koje nedostaju, izjavio je za “Dan” predstavnik Udruženja stočara Vlado Lakić.

“Ministarstvo poljoprivrede je raspisalo javni konkurs za uvoz junica i do Nove godine bi trebalo da se uveze oko 800 grla, tako da bi trebalo da se proizvodnja već tada koliko toliko uveća. Mislim da crnogorsko tržište neće biti pogođeno nestašicom, već će se sve izbalansirati “, kazao je Lakić.

On je istakao da iako Srbiji prijeti nestašica, slična situacija neće zadesiti našu državu.

“U Srbiji se zatvara veliki dio farmi, iako smo mi crnogorski farmeri u većem problemu od njih. Kod njih već godinama otkupljivači otkupljuju litar mlijeka po cijeni od 20 dinara i to je dovelo do disbalansa i gašenja farmi” ističe Lakić.

Kod nas su, prema Lakićevim riječima, farmeri navikli na tešku situaciju i opstaju samo zato što žele da nastave sa svojim radom.

“Mljekare su malo popustile sa zahtjevima, pa su podigle cijenu otkupa oko dva centa, ali su i distributeri stočne hrane podigli cijenu koncentrovane stočne hrane za oko tri centa, pa smo se praktično vratili na početak. Ostaje da se vidi do kraja godine šta će moći da se uradi “, poručuje Lakić.

Ističe da su u ovako kriznoj situaciji u Evropskoj uniji (EU) stočari dobili pomoć, samo u Hrvatskoj je iznosila oko 26 miliona, te da se nada da će i Ministarstvo poljoprivrede pronaći načina da pomogne domaćim farmerima.

“U susjednoj Hrvatskoj pomoć po farmi iznosi oko nekih petnaestak hiljada eura. Odranije imamo dogovor da ukoliko se usvoji rebalans budžeta, da se do kraja još jednom interveniše. Znamo da u agrobudžetu nema više novca, a nisu predviđene dodatne mjere, velika je i neizvjesnost po pitanju Vlade, tako da čekamo dalje korake i eventualni rebalans, kako bismo vidjeli kakvi su naši dalji koraci. Ministarstvo je dalo maksimum, podigli su subvencije za ekstra klasu mlijeka na tri centa” zaključio je Lakić.

Podsjećamo, predstavnici farmera nedavno su održali sastanak sa otkupljivačima i predstavnicima ministarstva na kom su tražili dodatne subvencije i podizanje cijene otkupa mlijeka, a iz ministarstva su poručili da će dodatne mjere podrške biti opredijeljene agrobudžetom za narednu godinu, kao i da će država ustupiti zemljište farmerima u zakup, a biće formirane i liste po kojima će prednost imati farmeri sa većim brojem grla.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com