DANAS JE OGNJENA MARIJA: Evo šta treba da uradite - Volim Podgoricu

DANAS JE OGNJENA MARIJA: Evo šta treba da uradite

Srpska pravoslavna crkva obilježava danas veliki praznik – Svetu velikomučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjenu Mariju. Kao i praznici svetiteljki koji za njom slijede, Blaga Marija i Trnova Petka, ni Ognjena Marija u crkvenom kalendaru nema crveno slovo, ali se obilježava kao krsna slava u Srba.

Ovaj praznik svrstava se u veoma poštovane praznike u narodu, posebno među ženama, tako da se na sjutrašnji dan ništa ne radi, niti u polju niti se nešto drugo uzima u ruku da se radi.

U narodnom predanju čuvaju se primjeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, sijeno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Ognjena Marija, sveta mučenica Marina, bila je rodom iz Antihije. Krstila se u 12. godini i zbog vjere u Isusa Hrista stradala je u vrijeme cara Dioklecijana. Prema narodnom vjerovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom ona spada u “ognjevite” svece. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine “gori nebo i zemlja”, ne rade nikakvi poslovi.

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na današnji dan, kada su se neoprezni plivači udavili u rijekama i jezerima. Zato se vjeruje da na Ognjenu Mariju takođe treba izbjegavati kupanje u “velikim vodama”.

U nekim djelovima Istočne Srbije uvreženo je mišljenje da djevojke na ovaj dan treba da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa i da će taj zauvijek u njih gledati kao “u svoj odraz u ogledalu”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com