Danas presuda Vujačiću, optuženom za ubistva Kalezića i Ilića - Volim Podgoricu

Danas presuda Vujačiću, optuženom za ubistva Kalezića i Ilića

U Višem sudu u Podgorici za danas je zakazano izricanje prvostepene presude u ponovljenom sudskom postupku okrivljenom Marjanu Vujačiću, optuženom za ubistva Veselina Kalezića i Mila Ilića u Podgorici.

Branilac okrivljenog Vujačića advokat Damir Lekić zatražio je u završnoj riječi 15. marta, od predsjednika specijalnog vijeća sudije Amira Đokaja da donese oslobađajuću presudu.

“U spisima predmeta ne postoje dokazi da je moj branjenik kriv za izvršenje krivičnih djela a naročito ne ovih koje pravno kvalifikuje specijalno državno tuzilastvo. U spisima predmeta ne postoje čak ni indicije da moj branjenik Marjan Vujačić ima veze sa ovim krivičnim djelima. Da bi se mogla donijeti presuda na osnovu indicija one moraju da imaju takav kvalitet i svoju posebnost, te da čine i zatvaraju krug i da ukazuju da se događaj nikako nije mogao dogoditi na drugačiji način osim na onaj koji je predstavljen od strane optužbe i da isključuju svaku drugu mogućnost i isključuju svaki drugi zaključak osim da je optuženi izršio ta krivična djela. To ovdje nije slučaj”, istakao je advokat Lekić.

Ocijenio je da se kompletna optužnica zasniva samo na pretpostavkama.

“Kako se optužba zasniva isključivo na pretpostavkama i na neodrživoj konstrukciji specijalnog državnog tužilaštva, predlažem sudu da donese jedinu moguću zakonitu odluku, a to je oslobađajuću”, izjavio je advokat Lekić u završnoj riječi.

Punomoćnik oštećene porodice Ilić, advokatica Sanja Bojanović u cjelosti se pridružila završnoj rijeci državnog tužioca.

“Pridružujem se krivičnom gonjenju i postavljam imovinsko pravni zahtjev. Tokom ovog postupka kao nesporno utvrđeno je da je optuženi izvršio krivično djelo teško ubistvo u odnosu na Mila Ilića, a ovo kod činjenice da je brojnim dokazima potvrđeno. Kako iz video snimaka pregledanih tokom ovog postupka, iz kojih se jasno može uočiti kako optuženi prilazi oštećenom Ilić Milu u trenutku kada izlazi iz kladionice i izlazi iz svog vozila. U tom trenutku optuženi ispaljuje više hitaca u pravcu njegovog tijela, a zatim nakon što je uvidio da je oštećeni krenuo ka drugoj strani svog vozila, vratio se i zadao još nekoliko hitaca. Da je optuženi postupao sa planom za vršenje ovih krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret i to konkretno lišenje života Mila Ilića, dokazuje i činjenjica da je duži vremenski period u stopu pratio oštećenog Ilića, što je utvrđeno uvidom u pregledani video nadzor. U tu svrhu je iznajmio i vozilo marke “reno megan” oznaka PG FT 837, kod rent a car agencije. Predlažem da sud optuženog oglasi krivim i osudi najstrožijom kaznom propisanom za svako pojedinačno djelo koje mu se stavlja na teret, a sve u skladu sa odredbama KZ-a”, rekla je advokatica Sanja Bojanović.

U martu 2022. godine, Vujačić je u odsustvu osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina za ubistva Kalezića i Ilića, te stvaranja kriminalne organizacije i nedozvoljenog držanja oružja.

Apelacioni sud Crne Gore je prihvatio žalbe branioca po službenoj dužnosti i specijalnog državnog tužioca i prošle godine ukinuo presudu Marjanu Vujačiću.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Marjan S. Vujačić, iz Golubovaca kod Podgorice, u provoj polovini 2017. godine, u Podgorici, organizovao kriminalnu organizaciju, koja je djelovala na teritoriji Crne Gore i Srbije, a koju čine tri i više lica, čiji je cilj vršenje teških krivičnih djela, radi sticanja nezakonite dobiti i moći. U kojoj je svaki član imao unaprijed određeni zadatak i ulogu, djelovanje kriminalne organizacije palanirano je na duže vrijeme, u koju je lično i preko drugih vrbovao druga lica za pripadnike kriminalne organizacije, koji su prihvatili članstvo i pripadnici kriminalne organizacije.

U optužnici se navodi da je Vujačić za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih djela u budućnosti, da određuje zadatke i uloge i daje naredbe i upustva pripadnicima za izvršenje krivičnih djela, da obezbjeđuje novac i materijalna sredstva za izvršenje krivičnih djela i da vrši krivična djela.

Okrivljeni Vujačić je optužen za stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 1 u vezi stave 6 Krivičnog zakonika Crne Gore.

“Okrivljeni Marjan Vujačić je 19. 11. 2018. godine, oko 17,00 časova, u Podgorici, na podmukao način i iz niskih pobuda, ubio Veselina Kalezića, držeći da se radi o članu suprostavljene kriminalne organizacije. Okrivljeni Vujačić se najprije, sa ukradenim vozilom marke ‘renault megane’, koje su drugi za sada nepoznati pripadnici oduzeli dana 10. 11. 2017. godine u Beogradu, Gradska opština Vračar, na kojem su stavili ukradene registrarske oznake PG CT 323, koje su drugi za sada nepoznati pripadnici oduzeli u noći 24./25. decembra. 2017. godine, u Sutomoru, u naselju Mirošica II sa parkiranog vozila marke ‘ford, tip KA 1’. Dodaje se da se Vujaić šetao u blizini ugostiteljskog lokala ‘Level’, čekajući dolazak Kalezića, za kojeg je, na osnovu prethodnog praćenja, znao da će doći. Kada je Kalezić došao sa vozilom marke ‘reno’ i zaustavio se ispred lokala ‘Level’ i dok je izlazio iz vozila, okrivljeni Vujaić mu je prišao s leđa i sa kratkog rastojanja, iz pištolja nepoznate marke, u njegovom pravcu, u predjelu leđa i pojasa, ispalio više hitaca koji su ga pogodili. Usljed kojih je, zbog iskrvavljenja nastupila smrt, nakon čega je pobjegao sa lica mjesta odvozeći se navedenim vozilom u nepoznatom pravcu”, tvrde tužioci.

Navodi se da je Vujačić Marjan počinio teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 1 i 4 Krivičnog zakonika Crne Gore, i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Okrivljeni Marjan Vujačić je 29. 04. 2019. godine, oko 16,00 časova, u Podgorici, na podmukao način i iz niskih pobuda, ubio Mila Ilića iz Podgorice, držeći da se radi o članu suprostavljene kriminalne organizacije. Prethodno je duži period pratio kretanje oštećenog Mila Ilića, te izviđao teren, mjesto gdje stanuje i kuda se i na koji način kreće. Na osnovu tog saznanja, okrivljeni Vujačić se najprije sa vozilom, “reno-megan”, vlasništvo rent-a-car agencije, pratio kretanje Mila Ilića dok je upravljao svojim vozilom marke “JEEP Patriot”, piše u optužnici.

Potom je Vujačić, tvrde tužioci, na parking kod Autobuske stanice vozilo ostavio i došao pješke u Ulicu Oktobarske revolucije, gdje je, na osnovu prethodnog praćenja, očekivao dolazak Mila Ilića. Pa kada je vidio da se Ilić sa svojim vozilom marke “JEEP Patriot” dovezao Ulicom Oktobarske revolucije i zaustavio naspram prolaza između stambenih zgrada br. 137 i 149, kod kladionice i izašao iz vozila i otišao u kladionicu,Vujačić mu je prišao s leđa u povratku iz kladionice. Dok je Ilić otvarao vrata od svog vozila, ne očekujući da ga neko u to doba dana,na javnom mjestu, sa velikom frekvencijom saobraćaja, prati i vreba sa namjerom da ga ubije, u njegovom pravcu, sa kratkog rastojanja, iz pištolja marke “glok”, Vujačić je ispalio više hitaca, koji su ga pogodili i krenuo da bježi. Pa kada je vidio da je oštećeni Milo Ilić nakon toga došao sa druge strane svog vozila, vratio se i u njegovom pravcu, sa kratkog rastojanja, ispalio više projektila, koji su ga pogodili, nanoseći mu 12 strijelnih rana, usljed kojih je, zbog iskrvarenja, nastupila smrt, piše u optužnici

Navodi se i da je Vujačić nakon toga pobjegao sa lica mjesta.

Okrivljeni Vujačić Marjan je izvršio krivična djela, teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 1 i 4 Krivičnog zakonika i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, navode tužioci.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com