DANAS SU LETNJE DUHOVSKE ZADUŠNICE UOČI TROJICE: Ovo ne smijete nikako da radite

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas obilježavaju ljetnje ili Duhovske zadušnice.

Zadušnice su dan posvećen najmilijima koji više nisu sa nama i na taj dan Srbi izlaze na groblja, pale svijeće, a ako su grobovi daleko svijeću u spomen na mrtve zapale u crkvi. Grobovi se na taj dan prelivaju vinom, počiste i urede, donese se cvijeće i zapale svijeće u spomen na mrtve.

Crkva je propisala posebne dane – Zadušnice, i to četiri puta godišnje.
 
Zadušnice padaju uvijek u subotu – Zimske zadušnice su pred Mesne poklade, u subotu pred Duhove su ljetnje zadušnice, Miholjske su u subotu pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice u subotu pred Mitrovdan.

Na dan Zadušnica ide se u crkvu, gdje se služi sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika. Na grobovima se pale svijeće, a svještenik obavlja kratki obred i kadi grobove.

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito koje podsjeća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u mraku, nego u svjetlosti Sunca. Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zacjeljuju rane grijeha.

Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da idu do najbližeg hrama, i da tu obave pomen za svoje upokojene.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button