DEMOKRATE: “Srbi, nijesu genocidan narod, niti će to ikad biti”

Iz Demokratske Crne Gore danas su kazali da bivša ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku ne doživljava kao prioritete vrijednosti koje su bazirane na humanosti i koje za cilj imaju solidarnost i pomirenje naroda Balkana. Potvrda toga je njen neobjašnjivo plitak i stupidan osvrt na poruku predsjednika Skupštine Crne Gore, Alekse Bečića, u kojoj se kazuje da zločinci “nemaju ni vjeru ni naciju”, za šta Čitaku kaže kako to nije istina

“Ova izjava, koja u sebi sublimira svu balkansku glupost, nedoraslost i promašaje, je izjava za svaku osudu.
Čitaku bi, ukoliko išta zna, morala da razumije da je Bečićeva izjava na neuporedivo višem nivou od prostog nacionalističkog prebrojavanja po kome je svaki živi čovjek pripadnik neke nacije, i važnije, da ta izjava šalje poruku da zločinci svojim djelima ne predstavljaju niti vjeru niti naciju u kojoj su rođeni. A to je iz prostog razloga što njihova djela nemaju utemeljenje niti u prukama religija, niti u naslijeđima i ciljevima nacija u kojima su rođeni, već ih data nedjela sama po sebi deternminišu kao takve”, navode Demokrate.

“Zločin se – ma čime ga zločinac pravdao – vrši isključivo i samo u sopstveno ime, a ne u ime ma kog naroda ili ma koje vjere, jer nijedna vjera nas ne uči da činimo zlo, nijedna vjera nas ne uči da ljude dijelimo i unižavamo, niti je pripadnost ma kom narodu opravdanje za fašizam. I nijedan građanin bilo kog nacionalnog, vjerskog, političkog opredjeljenja nije obavezan da trpi posljedice ili da bude žigosan zbog djela koja su sproveli drugi, navodno u ime naroda ili u ime vjere. A baš to je razlog zbog čega crnogorska Rezolucija najsnažnije insistira baš na ovom aspektu”, dodaje se u saopštenju.

Pametnom i dobronamjernom ovo je jasno još u predškolskom.

Demokrate kažu da skaredan stav Vljore Čitaku nije mjerilo istine, nego tragična posljedica fašizma, apsolutne nacionalne i vjerske netrpeljivosti i samim tim predstavlja najotvoreniji govor mržnje. O čovjeku sude njegova djela i riječi, a ne nacionalna pripadnost. U nedostatku prvog, poneko je prinuđen da se hvata za kolektivne zasluge ili kolektivne krivice.

“Razmijemo da postoje nacionalističke ideje i ideologije, ali se zgražavamo nad činjenicoma da takve, umjesto na totalnoj margini, postoje u javnim politikama društava kojima je iznad svega potreban mir i razumijevanje. Kojima je potrebno da nauče zašto zajedno, i da bude budućnost regiona mora biti bazirana na razumijevanju, saradnji i zajedništvu”, dodaje se u saopštenju.

“Zato još jednom ponavljamo, i Vljori Čitaku i svima koji dijele njene duhovno siromašne stavove, da ne postoji genocidan ili zločinački narod, već samo postoje pojedinci koji su izvršili genocid ili zločin, i sva odgovornost je na tom pojedincu, nikako na cijelom narodu. Da, gospođo Čitaku, Srbi, nijesu genocidan narod, niti će to ikad biti, i sramno je da Srbima pokušavate takvu etiketu zalijepiti”, zaključeno je u saopštenju.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com