Deset odsto stimulacije za srednji medicinski kadar sa najnižim primanjima - Volim Podgoricu

Deset odsto stimulacije za srednji medicinski kadar sa najnižim primanjima

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, potpisao je sa predstavnicima Sindikata zdravstva, Sporazum o stimulativnom uvećanju zarada od 10 odsto srednjem medicinskom kadru koji nije imao priliku za dodatnim vidom zarade po osnovu dopunskog ili prekovremenog rada te stoga imao najniža primanja, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Sporazum je potpisan na osnovu pregovora za poboljšanje materijalnog statusa medicinskih sestara i tehničara sa koeficijentima 6,05, kao i 6,58 i 6,95 utvrđenih Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost.

“Srednjem medicinskom kadru iz ove kategorije osnovna zarada biće uvećana za 10 odsto kao varijabilni dio odnosno stimulacija ukoliko za taj mjesec već nemaju uvećanje po osnovu prekovremenog ili dopunskog rada, nisu na odmoru ili bolovanju”, navode u MZ.

Uvećanja zarada za ovu kategoriju medicinskih radnika primjenjivaće se na zarade čiji se obračun vrši od 29. februara 2024. godine.

Nakon potpisivanja Sporazuma ministar Šimun je naglasio da na ovaj način Vlada Crne Gore želi da pokaže razumijevanje i dobru volju prema srednjem medicinskom kadru, koji je značajan nosilac posla u sistemu zdravstva, a koji prima najniže zarade.

Podsjećamo da će se ovo povećanje realizovati kroz već postojeći budžet opredijeljen zdravstvenom sistemu i da je ova mjera prelazno i privremeno rješenje koje će se sprovoditi u dogovoru sa menadžmentima Javnih zdravstvenih ustanova do sistemskog rješenja tj.izrade Zakona o zaradama u javnom sektoru i sa njim u skladu novim GKU.

Sporazum su u ime Samostalnog Sindikata zdravstva Crne Gore i Sindikata zaposlenih u zdravstvu sa ministarom Šimunom potpisali dr Mihailo Babović i Nebojša Radonjić.

Potpisivanju su prisustvovali državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić, v.d.direktora Direktorata za zdravstvenu zaštitu Sreten Jakić kao i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje dr Vuk Kadić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com