DF: Čađenović mogao biti i ranije uhapšen - Volim Podgoricu

DF: Čađenović mogao biti i ranije uhapšen

Hapšenjem specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića relativizovana je više puta ponavljana rečenica Milivoja Katnića “da će Glavno specijalno tužilaštvo zakucati na svačija vrata”. Naravno, kada je ta fraza mnogo puta ponavljana s različitih medija, njen autor i njegov prvi saradnik nisu računali da i oni iz tužilaštva, takođe, imaju vrata. Danas smo dočekali da, nakon nedavno otpočete borbe protiv korumpiranih sudija, otpočne čišćenje i suočavanje s pravdom u okviru nekad zarobljenog Specijalnog tužilaštva i njegovih kriminogenih djelova. Zato DF pozdravlja najnoviju akciju aktuelnog Glavnog specijalnog tužioca i vjeruje da će se još jače i temeljnije uhvatiti u koštac sa kriminalom i korupcijom, saopšteno je iz DF-a.

“Oduvijek se znalo, a DF na svakom mjestu ponavljao, da tužilaštvo i sudstvo ne mogu biti nezavisni i nepristrasni ukoliko se, prije svega, ne oslobode tereta kriminala i korupcije u vlastitim redovima. U Specijalnom državnom tužilaštvu je djelovala posebno opasna kriminalna grupa koja je sopstvene nezakonite radnje prikrivala tako što je montirala i izmišljala svakakve vrste gadosti i nesojluka političkim protivnicima bivšeg režima”, tvrde u DF-u.

Tako su, dodaju iz tog političkog saveza, zauzvrat dobijali političku zaštitu i mogli su nesmetano da funkcionišu u okvirima vlasti i bande kojoj su pripadali.

“Nije nikakva tajna da su ti nesrećni tužioci radili za vođe jednog od najjačih kriminalnih klanova u Evropi koji se bavi krijumčarenjem narkotika i švercom cigareta. Dakle, oni su bili organski dio te kriminalne grupe. Primali su jasna naređenja od šefova te organizacije i bespogovorno ih izvršavali. Pozicija svakog od njih je bila u potpunosti definisana, sa vrlo preciznim ulogama i zadacima”, navodi se u saopštenju DF-a.

Upravo je, kažu, Demokratski front na svojoj koži osjetio djelovanje te “mafijaške grupacije koja je kroz montirane procese progonila naš politički savez, a glavni izvođači te hajke su bili Milivoje Katnić i Saša Čađenović.”

“Zbog njihove moći koju im je davao položaj tužilaca i služenja toj kriminalnoj organizaciji, veliki broj nevinih ljudi iz DF-a je propatio. Mnogi su bili hapšeni, isleđivani i progonjeni, a isti taj Saša Čađenović je, na pravdi Boga, utamničio osam mjeseci nevinog Mihaila Čađenovića u spuškom kazamatu i za to od Vlade Crne Gore dobio stan, sa čim je javnost upoznata, a šta je još dobio on i Milivoje Katnić od čelnika te kriminalne organizacije – to će, nadamo se, utvrditi istraga u narednom periodu. Hapšenjem Čađenovića, tužilaštvo je tek zagrebalo površinu jednog ogromnog problema organizovanog kriminala koji nam je u nasleđe ostavio bivši režim”, ističu u DF-u.

DF, naglašavaju, procjenjuje da je GST ovu akciju mogao da realizuje i ranije, jer nema osobe u Crnoj Gori koja nije uočila otvorenu saradnju djelova bivšeg tužilaštva sa ovdašnjom mafijom.

“Da bi država ozbiljno krenula u reforme, potreban je aktivniji i pravovremeni pristup, gdje bi se zadao još teži udarac kriminalnim strukturama u institucijama i van njih. Bez toga, Crna Gora neće moći da krene u izgradnju bolje budućnosti za njene građane”, zaključuju u DF-u.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com