Đukanović primio akreditovana pisma novoimenovanih ambasadora Bugarske, Turske, Vatikana i Estonije - Volim Podgoricu

Đukanović primio akreditovana pisma novoimenovanih ambasadora Bugarske, Turske, Vatikana i Estonije

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Bugarske, Nj. E. Stefana Dimitrova, Republike Turske, Nj. E. Bariša Kalkavana, Vatikana, Nj. E. monsinjora Francisa Asisija Čulikata I Republike Estonije, Nj. E. gospodina Raula Tomasa.

 

Nakon ceremonije, Predsjednik je odvojeno razgovarao s ambasadorima, poželio im dobrodošlicu, uspješnu misiju i iskazao uvjerenje da će tokom svojih mandata svaki od ambasadora, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, dati doprinos unapređenju međudržavnih odnosa.

 

Predsjednik je upoznao ambasadore sa aktuelnim političkim prilikama u zemlji i naglasio apsolutno opredjeljenje Crne Gore ka evropskom putu uprkos svim izazovima sa kojim se suočavala tokom mandata poslednje dvije vlade.

 

U razgovoru sa ambasadorom Republike Bugarske ukazano je na prijateljske odnose dvije zemlje sa istorijskim utemeljenjem, koji se i u ovom vremenu razvijaju i unapređuju.Tome doprinosi i intenzivan politički dijalog na najvišem nivou i razmjena posjeta. Predsjednik je visoko ocijenio podršku Bugarske Crnoj Gori i regionu na planu integracija i zahvalio za pravilno razumijevanje potreba regiona kojem je integracija preduslov stabilnosti. Cijeneći da će konsolidacija na domaćoj političkoj sceni stvoriti uslove za dalji razvoj odnosa na bilateralnom planu, pozdravljeni su odnosi u oblasti odbrane, kulture, obrazovanja i zdravstva  uz interes za snaženje ekonomske saradnje. Ponovljena je podrška naporima Crne Gore na putu ka EU i opredjeljenje za dalji razvoj bliskih odnosa između dva naroda.

 

Tokom prijema novoimenovanog ambasadora Turske, odnosi dvije zemlje ocijenjeni su kao otvoreni, prijateljski i partnerski. Predsjednik je zahvalio Turskoj, kao zemlji koja dobro poznaje Balkan i njegove deficite, za pažnju koju poklanja Crnoj Gori i regionu, kao i podršku za integraciju u NATO, ali i dalju evropeizaciju regiona. Turska razumije specifičnosti regiona i njegove potrebe, kazao je on. Istaknuto je da dinamičan politički dijalog i razmjena posjeta dva predsjednika i njihovo prijateljstvo uvjeravaju u nastavak plodne saradnje i kroz ekonomiju i unapređenje trgovinske razmjene. Ambasador Kalkavan se saglasio sa ocjenama o izuzetno važnoj ulozi turske zajednice u Crnoj Gori i naše dijaspore u toj zemlji, afirmišući projekte stipendiranja crnogorskih studenata i sve veću zainteresovanost ljudi iz te zemlje da posjete Crnu Goru. Ocijenio je da uprkos izazovima u regionu, Crna Gora i Turska štite svoje odnose od vanjskih uticaja, uzajamno podržavajući strateške ciljeve.

 

Đukanović je u razgovoru sa monsinjorom Culikatom odnose Crne Gore i Svete Stolice ocijenio izuzetno dobrim, ističući da sa ponosom gledamo na njihov istorijat. Prijateljski odnosi sa dobrom frekvencijom susreta, doprinose boljem razumijevanju i uvijek korisnoj razmjeni mišljenja, kazao je Predsjednik visoko cijeneći moralni i duhovni ugled Svete Stolice u svijetu i inicijativnost u rješavanju najsloženijih globalnih izazova. Dalje pospješivanje odnosa obostrano je prepoznato kroz potrebu otvaranja Nuncijature u Crnoj Gori i realizaciju dugo očekivane posjete poglavara rimokatoličke crkve pape Franja Crnoj Gori, što bi bio važan signal uvažavanja postignuća Crne Gore na planu međuetničkog i međuvjerskog sklada, ali i snažna poruka regionu i Evropi o neophodnosti očuvanja evropske perspektive ZB. Monsinjor Culikat je posebno naglasio da su dvije male zemlje po teritoriji prepoznate i po dobrom naporu, djelovanju i političkoj interakciji, što ih čini većim, jačim i vrjednijim u svijetu, uz čestitke za postignuća zemlje i lični doprinos Predsjednika, što se visoko cijeni. Ocijenjeno je da katolička zajednica u Crnoj Gori daje važan doprinos građanskom karakteru Crne Gore i njenim multivjerskim i multikulturalnim odnosima.

 

Predsjednik je ukazao na tradicionalno dobre i prijateljske odnose Crne Gore i Estonije i snažno opredjeljenje da na tim osnovama nastavimo da nadograđujemo međudržavne odnose dvije savezničke zemlje, uključujući i intenziviranje političkog dijaloga i bilateralne saradnje. Partnerstvo dvije zemlje dobilo je na značaju u uslovima rata na tlu Evrope i agresije na Ukrajinu, kada je posebno važno održati evropsko i euroatlantsko jedinstvo, ocijenjeno je tokom susreta. Uz veliki doprinos Estonije politici proširenja, ukazano je i na obostran interes za nastavak saradnje u oblasti odbrane kroz učešće pripadnika  Vojske Crne Gore na koledžima u Estoniji, nastavak saradnje Američko-jadranske i Baltičke povelje i veoma važno unapređenje saradnje u oblasti sajber bezbjednosti kroz članstvo i podršku NATO Centra izvrsnosti u Talinu.

Obostrano je potencirana važnost saradnje u oblasti digitalizacije, gdje Estonija ima izuzetne rezultate. Crna Gora može računati na punu podršku Estonije na svom evropskom putu, zaključio je ambasador Tomas.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com