Đukanović: Snažnije podržati prelazak na čistu energiju

Crna Gora pozdravlja inicijativu svih zemalja koje već rade na uvođenju potpuno čiste energije, i podržava formulisanje zajedničke vizije i saradnje sa zemljama koje se zalažu za proizvodnju čiste energije, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanovića na Dijalogu na visokom nivou o energiji, poručujući da je potrebno snažnije podržati prelazak na čistu energiju.

Predsjednik je kazao da je zemlja zajednički dom u kojem živimo, stvaramo i gradimo bolju budućnost za nove naraštaje.

”Naša pregnuća doprinose bržem razvoju, a razvoja nema bez energije. Svjesni važnosti energije za čovječanstvo, ali i važnosti načina na koji energiju stvaramo i trošimo, kreirali smo jasnu zajedničku viziju koja ne pravi podjelu među zemljama prema njihovoj veličini ili ekonomskoj snazi, već prema odgovornosti njihovih lidera da dogovoreno sprovedu u djelo” rekao je Đuklanović.

Đukanović podsjeća da je Crna Gora podržala Agendu za održivi razvoj 2030 i Pariški sporazum o klimi, te da slijedi smjernice Okvirne konvencije o klimatskim promjenama.

”Mi jesmo mala zemlja, sa godišnjom proizvodnjom od oko 3.500 gigavat sati (GVh), ali je naša posvećenost zajedničkim ciljevima velika. Tokom posljednje decenije gradili smo isključivo manje energetske objekte koji koriste obnovljivu snagu vode, vjetra i sunca. To znači da smo veoma ozbiljno shvatili upozorenja naučnika širom svijeta o potrebi smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte. Preuzeli smo obavezu da do 2030, u odnosu na baznu 1990. godinu, smanjimo emisiju za 30 odsto. Ovaj cilj smo već postigli. U susret konfrenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu, ažurirali smo nacionalno utvrđeni doprinos, i podigli ljestvicu na 35 odsto, s potencijalom za dalja unapređenja” istakao je predsjednik.

On je iznio tri zaključka od kojih je jedan da je važnost naučno zasnovanog pristupa u kreiranju svih politika, pa i energetske, potvrdila je i kriza kovid-19.

”Smatram da je veoma važno da afirmišemo veću ulogu nauke i istraživanja u traženju rješenja koja nameću energetski izazovi, a kojih iz dana u dan postajemo sve više svjesni. Naučna utemeljenja moraju biti osnov za politike koje imaju globalni uticaj” ocijenio je Đukanović.

Kao drugi zaključak, Đukanović navodi da posljednji događaji u pojedinim industrijama ukazuju, naglašava Đukanović, na potencijal čiste energije.

”Naša je obaveza da ohrabrimo sve koji ulažu ogroman napor da izmijene cijele proizvodne koncepte. Čista, niskokarbonska, bezbjedna ali efikasna energija, treba da bude osnov novog razvojnog zamaha. Zato je potrebno da snažnije podržimo prelazak na čistu energiju. Crna Gora pozdravlja inicijativu svih zemalja koje već rade na uvođenju potpuno čiste energije, i podržava formulisanje zajedničke vizije i saradnje sa zemljama koje se zalažu za proizvodnju čiste energije” poručio je Đukanović.

Kao ekološka država, kao treći zkaljučak Đukanović navodi da Crna Gora snažno podržava aktivnosti na ublažavanju klimatskih promjena i jačanje svijesti da se ekonomski razvoj ostvaruje uz maksimalnu zaštitu životne sredine.

”Samo na taj način možemo obezbijediti bolju zaštitu globalnog biodiverziteta u godinama koje su pred nama. U skladu sa Evropskim zelenim dogovorom i politikom EU u oblasti energetike, planiramo dalji razvoj energetskog sektora kroz zelenu energetsku tranziciju i dekarbonizaciju, povećanjem korišćenja energije iz obnovljivih izvora i unapređenjem energetske efikasnosti, kao i izgradnjom infrastrukturnih objekata za povezivanje sa susjednim energetskim sistemima” dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, osiguravanjem pravedne i inkluzivne tranzicije prema klimatskoj neutralnosti želimo da klimatske i ekološke izazove pretvorimo u šanse i konkurentsku prednost.

”Vjerujem da ćemo posvećenim radom u tome uspjeti i da ćemo Dekadu akcije iskoristiti na najbolji mogući način” zaključio je Đukanović.

loading...

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com