Đurović u Beogradu na sjednici Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje - Volim Podgoricu

Đurović u Beogradu na sjednici Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, u svojstvu predsjedavajuće Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – PS SEECP, učestvovaće u radu 60. plenarne sjednice Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC), koja će se održati u Beogradu, Republika Srbija, u periodu od 6. do 8. decembra 2022. godine.

“Parlamentarna skupština Crnomorske ekonomske saradnje (PABSEC) nastala je kao rezultat velikih političkih transformacija kasnih 1980-ih, kada su se nacije crnomorskog regiona ponovo pojavile na svjetskoj sceni. Traganje zemalja regiona za načinima da se suoče sa izazovima nacionalnog razvoja i evropskih integracija otvorilo je put za kombinovanje njihovih napora u cilju pretvaranja crnomorskog regiona u područje stabilnosti, prosperiteta i mira”, saopšteno je iz Skupštine.

Koristeći zajedničke imenitelje kao što su geografska blizina i kulturno i istorijsko nasljeđe, zemlje regiona su unaprijedile bilateralne i multilateralne odnose.

Deklaracija sa samita o crnomorskoj ekonomskoj saradnji i Izjava o Bosforu, potpisana u Istanbulu 25. juna 1992. godine, definisale su osnovne principe i ciljeve Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC).

U okviru ove sjednice predviđeni su, između ostalog, obraćanje predstavnika parlamentarnih skupština i međunarodnih organizacija, izbor zamjenika generalnog sekretara PABSEC zaduženog za administrativna i finansijska pitanja, debata na temu „Uloga parlamenata i međuparlamentarna saradnja u podsticanju ekonomskog rasta u širem crnomorskom regionu”, pravno-politički poslovi i ostalo.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com