KOGA ŠTITI DRŽAVA? Spasojević ogorčen poslije dva bombaška napada: Institucije nesposobne ili korumpirane - Volim Podgoricu

KOGA ŠTITI DRŽAVA? Spasojević ogorčen poslije dva bombaška napada: Institucije nesposobne ili korumpirane

"Imenovanjem Spasojevića došlo i do velikog nezadovoljstva u dijelu istražnog zatvora među pritvorenicima, jer, kako kaže Ilibašić više nema mobilnih telefona u količinama u kojim ih je bilo ranije, a samim tim trpe i poslovi koji su se završavali iz zatvora"

Načelnik Istražnog zatvora Predrag Spasojević, kome je po drugi put bačena bomba na kuću tvrdi da se radi o pokušaju ubistva, da zna o kome se radi, te da je prijavio nadležnima, ali da nadležna tužiteljka ništa nije preduzela, kao i da država nije učinila ništa da zaštiti njega i njegovu porodicu.

“Napad na Spasojevića teroristički napad na institucije sistema”

Adžić: MUP će zaštiti Spasojevića

RADONJIĆ: Novi napad na Spasojevića pokazatelj nesposobnosti i očiglednog straha službi bezbjednosti

Sindikat UIKS-a: Spasojević pošten čovjek i službenik, država da nas zaštiti

Spasojević je sinoć kazao za Portal RTCG da je izuzetno nezadovoljan reakcijom institucija sistema na napade, i optužio ih da su ili nesposobni ili korumpirani.

“Apsolutno sam nezadovoljan odgovorom institucija na ovu situaciju. Očigledno su institucije ili nesposobne ili korumpirane. Ne može niko da me ubijedi da ne mogu da riješe ovo, ovo je veoma jednostavna stvar. Imali su sumnjive ljude, imali su organizovanu grupu koja je to mogla da uradi, imali su mjesto, vrijeme, način izvršenja i nisu reagovali. U pitanju je ili nesposobnost ili korupcija. Drugo ne može biti ništa”, kazao je Spasojević.

Spasojević kaže da je prije mjesec dobio prve prijetnje. No, nadležni, ističe, nijesu ništa preduzeli.

Spasojević je saopštio da bi ovaj slučaj riješila “milicija”, i zahvalio policijskim službenicima iz Danilovgrada. Međutim, kako kaže “nadležni iz UP, iz Tužilaštva, nadležni koji treba da se zauzmu za ovo, nijesu se zauzeli”.

“Dobio sam brojne podrške, ministar je rekao da će me zaštiti i evo kako me zaštitio. Podrška je jedno a rad na terenu je drugo”, kazao je Spasojević.

“Mogu samo da kažem da sam podnio krivičnu prijavu protiv Maria Miloševića tužiteljki koja neće da reaguje niti je njega niti mene zvala. Za nju je možda to neka šala da je njoj prijetio ona bi ga vjerovatno za to procesuirala”, kazao je Spasojević.

S druge strane, advokatica Maria Miloševića, Natalija Karadžić je kazala da nije upoznata s informacijom da je protiv njenog klijenta podnjeta krivična prijava zbog prijetnji.

A na prijetnje, načelnik Istražnog zatvora odgovara: “Mogu samo da me ubiju, zaustaviti me ne mogu”.

Dodao je da je zabrinut za bezbjednost svoje porodice.

Spasojević, inače, važi za čestitog profesionalca, a zbog svog građanskog aktivizma i otvorenog zalaganja za bolje društvo uživa ugled među građanima i građanskim aktivistima.

Na društvenim mrežama dobio je ogroman broj poruka podrške, ali ova podrška, nažalost, ne može riješiti ono što je posao države – otkriti počinioce i privesti ih pravdi.

Adžić obećao otkrivanje počinioca, a stigla još jedna bomba

Ministar policjie Filip Adžić porulio je, nakon prvog napada bombom na kuću Predraga Spasojevića, da će pružiti zaštitu načelniku Istražnog zatvora.

“Odgovor države će biti adekvatan”, poručio je Adžić na Tviteru.

Kazao je da ne postoji pritisak koji će zaustaviti obračun sa kriminalom.

“Rasvjetljavanje ovog slučaja biće prioritet policije, koja već intenzivno preduzima mjere i radnje u tom pravcu”, napisao je Adžić.

Međutim, prije “rasvjetljavanja” ovog slučaja, dogodio se drugi napad na kuću Spasojevića koji je, po njegovim riječima, mogao biti koban po njega ili članove njegove porodice.

Ilibašić: Na čelo zatvora postavljen častan čovjek, ugrozio “poslove” zatvorenika 

Sindikat Uprave za izvršenje krivičnih sankcija pozvao je, nakon prvog bombaškog napada na kuću Spasojevića, nadležne institucije da što prije riješe napad na imovinu načelnika Istražnog zatvora i da, kako su rekli, odbrane poštene i časne službenike ove države.

“U UIKS-u je došlo do određenih kadrovskih promjena i tim promjenama na čelo istražnog zatvora postavljen je jedan častan i pošten čovjek koji želi da dovede stanje u istražnom zatvoru u stanje kako bi to trebalo da izgleda u jednoj normalnoj i pravnoj državi”, naveo je u izjavi za medije predsjednik Sindikata Milan Ilibašić.

“Ovo bacanje bombe vidim kao njihovu nemoć da se izbore sa nedaćama koje su ih zadesile i sad na ovaj način pokušavaju da zastraše sve poštene kolege da pokleknu i da ih puste da nastave da rade kako su naučili. Svi smo mi ranjivi i sad je svaki naš pošteni kolega pomislio, bolje da malo popustim sa poštovanjem kućnog reda i održavanjem reda, pretresima i svim redovnim aktivnostima, da ne bih i ja došao u situaciju kao i naš načelnik da mi bude bačena bomba na kuću dok budem večerao, gledao televizor, da mi ne bi zbog mog poštenog rada porodica bila izložena raznim stresovima ili da neko moj ne nastrada. I onda se zapita – I ko će da me zaštiti? Ko će da zaštiti moju porodicu? Ko će da zaštiti moje prijatelje? Čemu ja da se nadam kad načelniku bacaju bombu?“, naveo je Ilibašić.

On kaže da su sada na testu institucije da pokažu svoju snagu i da odbrane poštene i časne službenike ove države.

Pekić: Teroristički napad na institucije sistema

“Ovo možemo okarakterisati kao teroristički napad na institucije sistema jer kad imate postavljanje bombe ispred kuće glavnog zatvorskog inspektora onda to ne možete nazvati nikako drugačije”, kazao je Ivan Pekić, predsjednik Izvršnog odbora Internacionalne policijske organizacije.

Mitar Radonjić, izvršni dirketor Crnogorskog bezbjednosnog foruma (CBF) kazao je da je neeksplodirana eksplozivna naprava pokazatelj apsolutne nesposobnosti, u prvom redu lokalnog odeljenja bezbjednosti Uprave policije, da pruži adekvatnu zaštitu Spasojeviću a zatim i cjelokupnom sistemu kako u Upravi policije tako i u nadležnom tužilaštvu.

“Imajući u vidu činjenicu da je Uprava policije, po riječima Spasojevića, obaviještena još prije više od mjesec dana da se priprema napad na njega a da Uprava polciije nije preduzela sve potrebne preventivno-taktičke mjere je pokazatelj nesposobnosti, odsustva hrabrosti i moguće korupcije i povezanosti struktura bezbjednosti sa kriminalnim klanovima. Postavlja se pitanje, da li građani sami treba sebe da štite od ovakvih pojava i preuzmu Zakon u svoje ruke”, upitao je Radonjić.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com