DONATORSKA VEČERA: Opština i Mitropolija prikupili 53.000 eura - Volim Podgoricu

DONATORSKA VEČERA: Opština i Mitropolija prikupili 53.000 eura

Nešto više od 53 hiljade eura prikupljeno je sinoć na velikoj donatorskoj večeri, koju su Opština Budva i Mitropolija crnogorsko – primorska organizovale za završetak obnove manastira Svete Trojice u Stanjevićima, iznad Budve. U porti manstira održano je prigodno veče, a brojne donacije još pristižu, te će se konačna cifra znati narednih dana. Svečanosti je prisustvovao i mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije.

“Želim da vas uvjerim da će ova opštinska vlast učiniti sve što je u njenoj moći i ingerencijama da se uspješno i na opšte dobro završi obnova manastira. O tome svjedoči i ovo donatorsko veče organizovano u saradnji sa Mitropolijom. Sastavni dio obnove manastira je asfaltiranje prilaznog puta koji omogućava pristup posjetiocima i vjernicima. To smo prepozanli kao prioritet i kao što vidite, krenuli smo u realizaciju. Treba nam još zajedničkih snaga da uložimo da privedemo kraju jedno djelo od opšteg značaja. Iskreno se nadam da će svečana proslava 680 godina od osnivanja manastira Stanjevići, koja će se održati na Trojičindan slijedeće, 2018. biti zlatna kruna naših napora da se vrati prvobitna ljepota ovog Božjeg doma i da tako uljepšan nastavi svoju službu Bogu i narodu“, kazao je gradonačelnik Budve Dragan Krapović.

 On je igumanu manstira uručio i vrijedan dokument, koji se čuva u budvanskom Arhivu. Manstirskoj riznici data je skenirana Povelja koju je Mitropolit Sava Petrović, u Stanjevićima izdao 9. jula 1773. pop Franu, sinu protopopa Marka Ljubiše, a kojom ga postavlja za protopopa i daje blagoslov za duhovničku službu. 

Opština je nedavno završila asfaltiranje dijela puta ka manastiru, ali potrebno je još novca , kako za izgradnju infrastrukture, tako i završetak manastirskog kompleksa.

 Po sačuvanoj tradiciji, manastir Svete Trojice u Stanjevićima sagradio je kao svoju zadužbinu veliki vojvoda Nikola Stanjević davne 1338. U 15 vijeku, u blizini manastira na brdu Đurđevac, vojvoda Đurđe Đurašković Crnojević, đed kneza Ivana Crnojevića podiže utvrđenje I crkvu, a na mjestu manastira I svoj dvorac. Boraveći u manastiru Petar II Petrović Njegoš je napisoa svoj zameniti spjev “Luču Mikrokozmu”.Godine 1837. Manastir je prodat Austrougarskoj, koja ga je pretvorila u pograničnu karaulu. Tokom Bokeljškog ustanka 1869. Godine u borbama manastir biva razoren I u takvom stanju ostaje narednih 120 godina

Plan je da se od prikupljenog novca dovrši uređenje manastirske porte, završi amfiteatar, dovrši promenade prilaza manastiru sa rasvjetom,mozaici na prilaznoj kapiiji, feskopis u kapeli Svetog Petra Prvog I Svetoga Petra Drugog, mobilijar u crkvi Svete Trojice, kotlarnica sa cenbtralnim grijanjem za novi konak I asfaltiranje preostale dionice od Pobora do manastira.

(Vijesti)

 

1 komentar

  1. This design is steller! You definitely know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com