DR BOROVIĆ O ESTETSKIM OPERACIJAMA U CRNOJ GORI: Pacijentkinje i od 80 godina - Volim Podgoricu

DR BOROVIĆ O ESTETSKIM OPERACIJAMA U CRNOJ GORI: Pacijentkinje i od 80 godina

Dr Žarko Borović, poznati specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije sa višedecenijskom praksom u ovoj oblasti kaže da crnogorski građani prate svjetske trendove i sve češće rade estetske i rekonstruktivne zahvate, i o tome javno govore.

-Nekada se to krilo, ali to vrijeme je prošlo. Danas je normalno da pacijenti otvoreno govore o estetskim zahvatima koje su radili, ali, naravno, da svaki pacijent ima zagarantovanu apsolutnu diskreciju. Što se Crne Gore tiče,  pacijenti najviše dolaze sa željom da povećaju ili smanje grudi, zatim za korekciju kapaka ili zatezanje bora, liposukciju… Od neherurših zahvata to su tretmani botoksom, uvećanje usana ili peglanje bora, kaže dr Borović u razgovoru za portal Volim Podgoricu.

On naglašava da su predrasude da se na estetske zahvate odlučuju samo javne ličnosti.

-Naprotiv, više od 90 odsto naših pacijenata i pacijentkinja imaju, pod navodnicima, obične profesije i prosječne prihode. Što se dobi tiče, nema pravila, pacijenti su od tinejdžerske dobi pa do 80 godina, kaže dr Borović.  Žene se, pojašnjava on, najviše javljaju sa zahtjevom za uljepšavanje grudi i “peglanje” bora, dok muškarci uglavnom žele da zategnu kapke i bore, urade liposukciju.

Promjena koja mijenja život

klinika1

Dr Borović naglašava da se često dešava da, poslije estetke operacije, pacijenti dolaze presrećni sa tvrdnjom da im se “život promijenio”.

– Mislim da je to najveći dobitak za osobu koja je uradila estetsku operaciju, ona postaje srećna, nasmijana, opuštena. Ukoliko neko ima estetski problem koji mu smeta, bilo da su to male grudi ili spušteni kapci, i zbog kojeg, nerijetko, ima kompleks, izbjegava društvo, nema razloga da taj problem ne riješi. To su danas rutinske operacije a i cijene su prihvatljive kada se imaju u vidu benefiti, odnosno da se problem riješava doživotno i da ta osoba počinje da živi punim plućima, zadovoljna svojim izgledom. Ukoliko neki fizički nedostatak nekome ne smeta, u smislu da ne remeti normalan život, onda ni operacija nije potrebna.

Dr Borović kaže da ne postoji donja granica za operativni zahvat, ali da je to uglavnom vrijeme kada prestaje fizički rast i razvoj mlade osobe.

-Ako su, recimo, u pitanju klempave uši, zbog čega djeca često mnogo pate pa doživljavaju i izrugivanje i šikaniranje u školi, psihičke traume mogu biti velike, a taj problem se lako riješava u svakom dobu. Ako se, recimo, radi o uvećanju grudi, djevojke ne bi trebalo da rade to prije punoljetstva. Dešava se, ali rijetko, da roditelji dovedu maloljetnu djecu za neki estetski zahvat, ali mi ih uglavnom vratimo, upravo iz navedenih razloga.

Ljepota nekad i sad

-Danas možete čuti da djevojke sve liče jedna na drugu upravo zbog estetskih operacija, da su izvještačene zbog pretjeranih zahvata na usnama, grudima, zadnjici… Moje iskustvo je da to nije tačno, već da su takvi primjeri vulgarizacija mnogo više medijski eksponirani, pa se stiče utisak da ih ima više nego što je to zaista, kaže dr Borović.  Kriterijumi ljepote se, dodaje, nisu promijenili vjekovima.

-Oduvjek se zna šta su lijepe grudi, usne ili oči. Mijenjaju se finese, kao recimo, da li su obrve debele ili tanke, iscrtane ili prirodne… Lično težim i savjetujem pacijente da estetske promjene koje rade treba da izgledaju što prirodnije, da osobe koje ih ranije nisu poznavale ne mogu da ih primijete.

Pacijenti iz svih krajeva

klinika2

Osim pacijenta iz Crne Gore, dr Borović kaže da ima pacijenata iz regiona, ali i iz drugih evropskih zemalja.

-To su uglavnom naši ljudi koji žive vani, gdje su ovakvi zahvati mnogo skuplji, a kvalitet je isti. Oni zbog toga, iz praktičnih razloga odlučuju da ovdje rade estetske i rekonstuktivne zahvate. Oni se pohvale prijateljima koji potom dolaze po preporuci.

Mladeži mogu biti veoma opasni

Jedna od predrasuda koja istrajava u Crnoj Gori je da se mladeži – ne smiju dirati.

-To je predrasuda koja može biti veoma opasna, kaže dr Borović. – Mladeži se moraju pratiti i kontrolisati i onda kada ne predstavljaju estetski problem. Ne kažem da svaki mladež mora kriti opasnost, ali apelujem da se zbog bilo kakva promjene na mladežu odmah obarti ljekaru, jer se ona može izroditi u opasnu bolest i veoma je važno na vrijeme reagovati. Ne treba se plašiti uklanjanja mladeža, jer kada se on ukloni više ga nema i nema opasnosti. Promjene na koje treba obratiti pažnju su kada mladež svbi, boli, ako krvari, uopšte kada se jave bilo kakve promjene, zaključuje dr Borović.

(Volim Podgoricu)

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com