KOTOR: Karneval vrijeđa osjećanja vernika!

Pored Kotorske biskupije, brojnih nevladinih udruženja s hrvatskim predznakom, jedine stranke Hrvata u Crnoj Gori, Hrvatske građanske inicijative, protest povodom organizovanja Kotorskog karnevala u periodu kataličkog Velikog posta izrazilo je i Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo iz Kotora.

Kotorske zimske karnevalske fešte, počeće u subotu 14. februara 2015. godine i trajaće  do nedjelje – 22. februara, kada će se održati  tradicionalni kotorski karneval, sa početkom u 14 sati.

“Nepoštovanje većine građana grada Kotora koja je u ogromnom procentu hrišćanska je nepoštovanje ‘par ekselans’ i nepoštovanje Ustava države. Da bi karneval bio tradicionalni podrazumijeva se da se poštuje kalendar.

On može da bude samo o mesojeđu, kako su naši preci govorili. Mesojeđe, u smislu karnevala, podrazumijeva period od Božića do poklada. Poklade su dan sedam sedmica prije Uskrsa ili Vaskrsa, zavisno kako ga ko zove.

Tradicija mijenjanja datuma je iz komunističkog perioda, kad je zvanična ideologija bila protiv religije i nije ih uopšte interesovala ta komponenta vjerskog kalendara”, kazao je, za Kotor TV, generalni sekretat društva “Jedinstvo”, Dragan Đurčić.

On kaže da u komunističkom razdoblju nije bilo strano vrijeđanje vjerskih osjećaja, jer Ustav nije sankcionirao takva ponašanja.

Spomenui je još jedan značajan susret, čija je tema bila baš karneval i vrijeme njegovog održavanja.

“Dužnost mi je da posvjedočim jedan dogovor od 6. januara 1998. godine. Na pravoslavni Badnji dan, bio je prijem kod arhijerejskog bokokotorskog namjesnika, i tada sam ja pokrenuo pitanje datuma karnevala. Tada su se aktuelni biskup kotorski monsinjor Ilija Janjić i aktuelni pravoslavni bokokotorski namjesnik protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić i sa strane Opštine tadašnji predsjednik Saša Milošević dogovorili, uz još drugih stvari vezanih za druga događanja, da se ispoštuje rimokatolički kalendar vezano za poklade, za mogućnost održavanja maskenbala”, istakao je Đučić.

Kako je kazao, uopšte nije bitno koji su razlozi da se ne ispoštuje oficijelni kalendar.

“Sigurno su privatne prirode i ne želim u to ulaziti, niti mi je želja da provociram i optužujem ikoga zbog toga, ali kao građanin grada Kotora, kao bivši organizator od prije 40 i više godina te manifestacije, apelujem da se vratimo u normalu”, poručio je Đurčić.

“Mi smo živjeli u ambijentu poštovanja dvije osnovne hrišćanske zajednice, ortodoksne i rimokatoličke. U Kotoru smo se uvijek poštovali i smatram da to moramo ispoštovati i kada su u pitanju tradicionalni kotorski karneval ili se, pak, odreknimo tog naziva, pa ga nazovimo na drugačiji način. Ne vrijeđajmo Kotor i ne vrijeđajmo tradiciju, molim vas”, poručio je Đurčić.

(Radio Dux)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button