Održan NLB biznis forum „Žene u biznisu: Nova vrijednost crnogorske ekonomije“ - Volim Podgoricu

Održan NLB biznis forum „Žene u biznisu: Nova vrijednost crnogorske ekonomije“

 

NLB Biznis forum ” Žene u biznisu: Nova vrijednost crnogorske ekonomije”, održan je 11. decembra u hotelu “Centre Ville”, u Podgorici. NLB Banka je ovaj jedinstveni događaj, koji je otvorio Martin Leberle, glavni izvršni direktor NLB Banke a.d. Podgorica, posvetila značaju ženskog preduzetništva i u prisustvu brojnih zvanica predstavila uspješne poslovne priče svojih klijentkinja. Završnu riječ panela dala je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije u Vladi
Crne Gore.

NLB Banka je organizovala biznis forum sa ciljem da podstakne važan dijalog o ženskom preduzetništvu i doprinese kreiranju povoljnijeg ambijenta za njegov razvoj. Na panel diskusiji učestvovale su klijentkinje NLB Banke zajedno sa direktoricom sektora za upravljanje NLB Grupe.

Panelistkinje Nemša Nelka Omerhodžić, izvršna direktorica Merkator Internacional Bijelo Polje, Ljiljana Pižurica, izvršna direktorica Nergelia doo, Biljana Petrušić, izvršna direktorica Calgo MN doo, Jana Benčina Henigman, direktorica sektora za upravljanje NLB Grupe otvoreno su razgovarale o izazovima i šansama za pokretanje vlastitog biznisa i preuzimanja odgovornih funkcija u kompanijama. Viđenje poslovnog okruženja podijelile su sa prisutnima, a panel je morderirao Dino Redžapagić, izvršni direktor NLB Banke a.d. Podgorica.

‘Za NLB Banku, kao članicu snažne finansijske grupacije kakva je NLB, ovaj region nije samo mjesto na mapi – to je naš dom. NLB Banka želi da podrži razvoj ovog regiona. Život u našoj zemlji, blagostanje i napredak naših porodica većinom je na leđima žena, dok poslovna realnost u Crnoj Gori i dalje pripada muškarcima. Tu vidimo ogroman potencijal, ako pomognemo da se ta neravnoteža promijeni. Što više žena koje će preuzeti preduzetništvo i upravljanje, to je bolja budućnost za sve nas.

Ova inicijativa počinje danas ustupanjem pozornice ženama, našim cijenjenim klijentkinjama, koje su već veoma  spješne kao preduzetnice i menadžerke i svojim primjerima i iskustvima će sigurno motivisati i nadahnuti okruženje. NLB Banka će se sa posebnom pažnjom baviti ovim poslovnim segmentom, i kroz novu kreditnu liniju namijenjenu ženskom preduzetništvu.“ izjavio je MartinLeberle, glavni izvršni direktor NLB Banke a.d. Podgorica.

U ulozi moderatora panela, bio je Dino Redžepagić, izvršni direktor NLB Banke a.d. Podgorica koji je izjavio: “Značaj i moć ženskog preduzetništva tema je koja se sve više aktuelizuje u regionu jugoistočne Evrope. To nije samo tema rodne ravnopravnosti već i ekonomsko pitanje, pitanje neiskorišćenih potencijala. Globalni Institut McKinsey procjenjuje da bi do 2025. riješavanjem „uskog grla“ rodne ravnopravnosti mogli stvoriti dodatnih 12 triliona svjetskog GDP-a i čak 240 miliona novih radnih mjesta. Moj utisak je da se stvari mjenjaju i u Crnoj Gori. Mi vjerujemo u potencijal našihklijentkinja, ali i potencijal ženskog preduzetništva crnogorskog društva i ovog regiona, pa je tako forum bio prilika da potenciramo ovu temu u crnogorskoj javnosti i najavimo pokretanje kreditne linije
namijenjene upravo razvoju potencijala žena u biznisu.”

“Da bi došle do ekonomske nezavisnosti žene moraju biti obrazovane. Zato je naš zadatak da ženama  damo mogućnost da se obrazuju, da znaju da svojim znanjem i svojim obrazovanjem mogu da dođu do svog cilja” kazala je Dragica Sekulić, ministarka ekonomije u Vladi Crne Gore.

Ona se osvrnula i na rezultate ostvarene u prethodnoj godini a koje se tiču razvoja ženskog preduzetništva. “Podatak da smo u 2018. godini imali 24% preduzeća na čijem čelu su bile žene, kao i podatak da 30% preduzetnika u Crnoj Gori čine žene preduzetnice ohrabruje, ali i podstiče da dodatno ulažemo napore kako bi ovaj broj bio veći. Mi smo napravili strategiju ženskog preduzetništva i Akcioni plan za razvoj te strategije i uložili u toku 2018. godine 1,6 miliona eura za realizaciju aktivnosti iz akcionog plana, postigli sporazum sa 11 opština u Crnoj Gori koje su opredijelile 144.000 eura bespovratnih sredstava za žensko preduzetništvo u lokalnim budžetima. Da na svim poljima pokušavamo da osnažimo žene govori i podatak da je IRF na osnovu tri kreditne linije podržao 39 preduzeća u vrijednosti od dva miliona eura, a Zavod za zapošljavanje dao 36 kredita u iznosu od 205.000 eura za otvaranje 41 radnog mjesta” rekla je ministarka.

Nakon panel diskusije Jelena Krstović, uspješna preduzetnica održala je prezentaciju, a za kraj oficijenog dijela foruma uslijedilo je muzičko iznenađenje – premijera pjesme “Slijedila je san” koju je regionalno poznati sastav Who see, u sardnji sa NLB Bankom, pripremio za ovu priliku.

Pored poslovnih subjekata događaju su prisustvovali državni zvaničnici i predstavnici diplomatskih predstavništva u Crnoj Gori, predstavnici EBRD kancelarije za Crnu Goru, važni klijenti iz zemlje i inostranstva.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com