Podgoričani u Bulevaru Srđana Aleksića: Ruže za heroja

Podgoričani su jutros položili cvijeće u Bulevaru Srđana Aleksića, 22-godišnjeg mladića iz Trebinja koji je 1993. godine ubijen jer je branio druga Bošnjaka Alena Glavovića. 

Polaganje cvijeća organizovao je Forum Bošnjaka Crne Gore i Glavni grad Podgorica.

Na inicijativu Foruma Bošnjaka, saobraćajnica pored spomen parka na Pobrežju od 2013. godine nosi ime Bulevar Srđana Aleksića.

Mirsad Rastoder, iz Foruma Bošnjaka Crne Gore, kazao je da je Srđan Aleksić heroj ljudskosti.

“Pored njegovog drveta ljudskosti, ostavili smo cvijeće kao znak uspomene, a ostali predstavnici Foruma Bošnjaka su u Trebinju, da sa ocem Srđana Aleksića posjete njegov grob. Srđan Aleksić je heroj ljudskosti.

On je izuzetan primjer mladog čovjeka, koji je svojim životom platio uvjerenje da su mu preči drug, komšija i prijatelj od bilo kakvih ideologija, pa čak i od vojne komande.

Srđan Aleksić zaslužuje da bude u našim srcima, da trajno obilježi svaki prostor za generacije koje treba da uče da u multinacionalnim zajednicama treba graditi povjerenje”, istakao je Rastoder.

Predsjednik Skupštine Podgorice Đorđe Suhih, rekao je da je on svojom činom pokazao šta znači biti čovjek.

“On je pokazao ono što stalno pričamo, a to je pojam čojstva i junaštva. Junaštvo je braniti sebe od drugih, a čojstvo braniti druge od sebe. On je pokazao šta znači biti čovjek”, rekao je Suhih.

U nekoliko gradova na teritoriji bivše Jugoslavije, ulicama ili bulevarima su data imena po Srđanu Aleksiću. Srđanu je u BiH posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava.

Na osnovu priče o smrti Srđana Aleksića snimljen je film “Krugovi”, u režiji Srdana Golubovića.

U posmrtnoj čitulji, njegov otac Rade je napisao “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

(Foto:Rtcg)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button