U KCCG uvedena nova dijagnostička metoda – „Whole body“ scintigrafija sa radioaktivnim jodom

U Centru za nuklearnu medicinu Instituta za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) uvedena je nova dijagnostička metoda – „Whole body“ scintigrafija sa radioaktivnim jodom (131-J WBS) kod pacijenata sa diferentovanim karcinomima štitaste žlijezde. Ova metoda predstavlja dijagnostičko skeniranje cijelog tijela sa radioaktivnim jodom, a prvi pacijenti urađeni su u toku prethodne sedmice.

Navedena dijagnostička tehnika koristi se u praćenju i dijagnostici pacijenata sa diferentovanim karcinomima štitaste žlijezde u postoperativnom periodu u zavisnosti od procijenjenog rizika, a najčešće kod sumnje na aktivnu bolest (recidiv bolesti, kao i sumnje na regionalne/udaljene metastaze).

“Tokom prethodnih godina pacijente za ovu metodu upućivali smo centrima za nuklearnu medicinu Kragujevac i Zlatibor (Čigota). Osim puta i same procedure, troškovi upućivanja su uključivali i bolnički boravak pacijenata u navedenim centrima od najmanje tri dana, jer se snimanje, po protokolu, obavlja nakon 48-72h od aplikacije radioaktivnog joda”,poručili su iz KCCG-a.

loading...

1 komentar

  1. Can I simply say what relief to seek out someone that in fact knows what theyre discussing on the net. You definitely realize how to bring a difficulty to light and work out it crucial. The best way to ought to check this out and appreciate this side on the story. I cant believe youre no more common since you also definitely provide the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com