DOBRE KOMŠIJE: Hrvatska: Crna Gora ušla u naše vode - Volim Podgoricu

DOBRE KOMŠIJE: Hrvatska: Crna Gora ušla u naše vode

Crna Gora, kada je u pitanju istraživanje nafte i gasa u Jadranskom moru, zadire u vode Hrvatske, saopšteno je zvanično Vikend novinama iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova te države, na čijem je čelu Vesna Pusić.

Prilikom određivanja blokova za istraživanje nafte i gasa u Jadranu, Hrvatska se tvrde u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova (MVEP) oslanjala na rješenja utvrđena Protokolom iz 2002.

“U prorglašenju Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) iz 2003. godine je jasno navedeno da je privremena lateralna granica ZERP-a prema Crnoj Gori crta koja se nastavlja se na crtu utvrđenu Protokolom o privremenom razgraničenju iz 2002. godine. I upravo je u tom prostoru, koji je ujedno i prirodni produžetak našeg kopna Hrvatska je odredila istraživačke blokove i pokrenula postupak javnog poziva za istraživanja i iskorištavanje ugljikovodika u podmorju”, objasnili su u hrvatskom MVEP-u.

Sa druge strane, tokom 2011. godine Crna Gora je donijela odluku o određivanju blokova za istraživanje nafte u našem dijelu Jadranskog mora, što je izazvalo nezadovoljstvo hrvatske strane koja je tvrdila da je granica povučena proizvoljno i suprotno Protokolu iz 2002.

U oktobru 2014. naša Vlada je donijela izmjene navedene odluke i saopštila da odluku donosi radi potrebe “prilagođavanja i usklađivanja s međunarodno važećim dokumentom Protokolom o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine”

“Tom izmijenjenom odlukom je popravljena samo vanjska crta protezanja tih blokova u području teritorijalnog mora, ali izvan područja teritorijalnog mora ta crta proteže se proizvoljno i dalje, i zadire u prostore mora Hrvatske nad kojima Hrvatska ima suverena prava i jurisdikciju”, zaključili su u MVEP-u.

Neslaganjem oko istraživanje nafte i gasa u Jadranskom moru nedavno se bavio i hrvatski list “Slobodna Dalmacija” koji je objavio da Crna Gora otima hrvatsko more iz kojeg će vaditi naftu. Odmah je uslijedio odgovor naše Vlade na čijem je čelu Milo Đulcanović, u kojem je jasno naznačeno da Crna Gora nikada nije prekršila Protokol iz 2002. godine, te da su te tvrdnje neistinite.

“Upravo je Vlada Crne Gore, u cilju zaštite svojih interesa, uložila prigovor hrvatskoj strani i međunarodnim instancama zbog kršenja protokola prilikom raspisivanja hrvatskog tendera za davanje koncesija za istraživanje nafte i gasa u morskom području koji predstavlja spornu teritoriju”, rekli su u našoj Vladi.

Tender za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika koji je aktuelan u Crnoj Gori, tvrdi iz naše Vlade, ne primiče se prostoru između azimuta 206 i 231, koje je sporno područje između dvije države.

“Naprotiv, mi smo prvi tender orijentisali na prostor koji pokriva jugoistočni dio podmorja Crne Gore, odnosno prema granici s Albanijom” istakli su u Vladi Crne Gore.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com