Mijušković: Buduće investicije staviti u funkciju podizanja nivoa konkurentnosti - Volim Podgoricu

Mijušković: Buduće investicije staviti u funkciju podizanja nivoa konkurentnosti

Bez promjene ponašanja svih ekonomskih subjekata: države, kompanije i zaposlenih, te obezbjeđenja realnih izvora finansiranja nije moguće ostvariti planirane ciljeve. S toga se sve buduće investicije moraju maksimalno staviti u funkciju podizanja nivoa konkurentnosti. Potrebno je privući investitore koji će adekvatno i valjano valorizovati domaće resursne potencijale, te tako doprinijeti njihovom održivom korišćenju, ocijenio je predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković na ekonomskoj konferenciji u Bečićima.

Crna Gora, ističe Mijušković, mora ubrzano raditi na smanjenju razlika u razvoju koje imamo u odnosu na razvijene zemlje Evrope.

“Naime, krajem prošlog vijeka ekonomije naših država su stagnirale, neke su za pola smanjile udio industrijske proizvodnje, a u nekima je industrija potpuno nestala. Takođe, neadekvatna saobraćajna, energetska i komunalna infrastruktura je dodatno usložnjavala ionako komplikovanu situaciju u našim ekonomijama. Ipak, prosječnim ekonomskim rastom od pet odstogodišnje u periodu od 2000-2008. godine, dohodak po glavi stanovnika je značajno povećan, čime se smanjilo zaostajanje za najbogatijim zemljama zajednice. Od 2008. godine i izbijanja krize on je manje više na istom nivou, tako da sada iznosi 32 odsto dohotka po glavi stanovnika u najrazvijenijim zemljama Unije”, kazao je Mijušković.

Naglašva da kriza koja neočekivano dugo traje uzrokuje i druge velike probleme.

“Umjesto povoljnih finansijskih sredstava dostupnih državama i privredi EU, balkanske zemlje i kompanije plaćaju veoma visoku cijenu kapitala. Uz unutrašnje slabosti i specifičnosti svake od država, nedovoljno jake institucije i slabu saobraćajnu povezanost, dostizanje globalne konkurentnosti djeluje nedostižno. Poseban problem predstavlja visoka stopa nezaposlenosti koja je u prosjeku preko 20 odsto, dok je nezaposlenost mladih veća od 45 odsto. Ovo je pitanje kojim se urgentno moramo baviti, a koje je veoma složeno, budući da postizanje saglasja između sistema obrazovanja i potreba koje iskazuje tržište rada traži uključenost i punu posvećenost svih aktera društva”, naglasio je Mijušković.

Što se tiče BDP-a naše zemlje, Mijšković ističe da, kada posmatramo samo našu zemlju i uporedimo sadašnji trenutak sa početkom ovog milenijuma, brojke potvrđuju da je BDP po stanovniku dvostruko veći.

“Prethodne dvije godine zabilježen je rast od 3,5 i 1,8 odsto, a prema realnim pokazateljima I prognozama u 2015. godini stopa rasta će biti 3,5 odsto. Stopa inflacije je niska i na nivou je od 0,3 odsto u prethodne dvije godine”, kazao je Mijušković.

S druge strane, dodaje on, javni dug je u porastu i iznosi oko 60 odsto BDP-a.

“Budžetski deficit je u prethodnoj godini iznosio tri odsto, a u ovoj godini pokazuje tendenciju rasta. Nezaposlenost je visoka, i njena stopa je oko 18 odsto”, navodi Mijušković

Ističe da je veliki problem naše ekonomije spoljnotrgovinski deficit koji je značajnim dijelom posljedica strukture naše privrede i niskog nivoa njene konkurentnosti.

“Taj deficit ipak uspijevamo, u granicama mogućeg, ublažiti suficitom koji ostvarujemo po osnovu prihoda od usluga, čiji iznos raste dominantno pod uticajem, prije svega, pozitivnih kretanja u turizmu”, objasnio ke Mijušković.

Predsjednik PKCG naglašava da naše kompanije moraju držati korak sa konkurentima iz visoko razvijenih zemalja i po pitanju sticanja novih znanja, uvođenja inovacija, transfera naprednih tehnologija, uvođenja standarda u poslovanje i slično.

“Sve ovo treba da prati i adekvatna radna snaga koja može “nositi” ove promjene. To naravno treba da podrazumijeva dinamična ulaganja uz pretpostavku dostupnosti finansijskim sredstvima, kakav ima privreda u EU. U protivnom od razvoja i jačanja konkurentnosti na mikro i makronivou teško da će biti valjanih rezultata. Dakle, bez promjene ponašanja svih ekonomskih subjekata: države, kompanije i zaposlenih, te obezbjeđenja realnih izvora finansiranja nije moguće ostvariti planirane ciljeve. S toga se sve buduće investicije moraju maksimalno staviti u funkciju podizanja nivoa konkurentnosti. Potrebno je privući investitore koji će adekvatno i valjano valorizovati domaće resursne potencijale, te tako doprinijeti njihovom održivom korišćenju”, ocijenio je Mijušković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com