NEMA TOGA ŠTA NIJE POSKUPILO: Bokan zove LIDL da dođe u Crnu Goru - Volim Podgoricu

NEMA TOGA ŠTA NIJE POSKUPILO: Bokan zove LIDL da dođe u Crnu Goru

Ne postoji artikal u crnogorskim trgovinama koji nije poskupio od 10 do 40 odsto, kazao je u emisiji “Okvir” na TVCG vlasnik kompanije Voli Dragan Bokan.

“I ne samo LIDL, nego i ALDI i Klaufland. Oligopol u Crnoj Gori ne postoji. Umjesto brojnih napada koji su bili upućeni nama, ja upućujem poziv”, kazao je Bokan.

Bokan je pojasnio da je osamdeset odsto artikala u trgovačkim lancima poskupio zbog povećanja cijena brendova, a 20 odsto zbog uvođenja akciza.

“Mi nismo ništa krivi, nego smo čak štaviše zaslužni. Imamo jedan od najorganizovanijih lanaca u državi, ako ne i u regionu. Već pola godine slušamo uvrede, a Voli nije sam na crnogorskom tržištu. Ovdje ima još šest lanaca. Mi sigurno nećemo stajati na vrata i govoriti – nemojte da ulazite u naš maloprodajni objekat”, kazao je Bokan.

Bokan je ukazao da u Crnoj Gori postoje maloprodajni objekti koji nemaju rast profita, a imaju rast bruto marže.

“Oni redovno učestvuju u akciji “Stop inflaciji”, a ne znam da li se iko javio da njima pomogne. Oni redovno učestvuju u rastu crnogorske privrede”, zaključio je Bokan.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da što se tiče promocije novih lanaca u Crnoj Gori, niko nije diskriminisan. Na Bokanovu konstataciju da već pola godine slušaju uvrede, Damjanović tvrdi da nije nikog uvrijedio pa se neće ni pravdati.

“Ne osjećam da sam prozvan. Pitanje je za firmu LIDL hoće li dolaziti ili ne, a u Crnu Goru je svako dobrodošao. Opstrukcija iz Vlada nisam ni čuo ni vidio, niti radim promociju bilo koje firme, već promociju Crne Gore”, istakao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, evidentno je da je rast cijena izuzetno visok.

“To je mnogo više u zemljama Zapadne Evrope i u regionu. Ovo nije proces od juče, već traje. Crna Gora je veliki uvoznik robe široke potrošnje i prehrabrenih proizvoda, a nažalost, nijesmo veliki poljoprivredni proizvođača da možemo da kroz taj nivo kontrolišemo cijene”, poručio je Damjanović.

Odvija se pravi “rat na tržištu”

Prema riječima Miloša Vukovića iz firme Fidelity Consulting, u Crnoj Gori se trenutno odvija rat na tržištu.

“U regionu vidimo da Hrvatska i Srbija organičavaju cijene, a to i Sjeverna Makedonija najavljuje. Vrlo moguće se može to i kod nas dogoditi. Pogledajte cijene stanova, građevinski materijal je pokskupio”, dodao je on.

Kako je kazao, navija da privreda dobro radi.

“Ako uzmemo da u 2021. godini čak 55.000 ljudi jedva sastavlja kraj sa krajem možete misliti šta se dešava sad sa ovim cijenama”, poručio je Vuković.

Glavni uticaji inflacije – globalni faktori

Ekonomista i predsjednik Crnogorskog udruženja poslodavaca Vasilije Kostić kazao je da nisu profiti uzroci inflacije, već ono što je dovelo do profita.

“Profiti su samo refleks i izraz ekonomskog kretanja. To su rezultati poslovanja kompanija. Glavni uticaju inflacije su globalni faktori, dodtano potencirani ratom u Ukrajini. A ovaj šok sa cijenama došao je sa strane potražnje i sa strane ponude”, naveo je on.

Kostić tvrdi da je izuzetno visoka konkurencija među trgovačkim lancima i da je očigledna.

“LIDL je mega kompanija koja sa svojim transfernim cijenama može da pogasi sve trgovačke lance u regionu. Ono što bih ja napomenuo vezano za njih jeste da LIDL vrlo malo koristi poljoprivredne proizvode”, zaključio je Kostić.

Jovović: Pozdravljamo svakog ko želi da dođe na crnogorsko tržište

Direktor Agencije za zaštitu konkurencije Nebojša Jovović pozdravlja svakog učenika koji želi da dođe na crnogorsko tržište i da na istom učestvuje.

Jovović tvrdi da su se cijene 2022. godine naglo ubrzale, a u toku ljetnje turističke sezone dostigle su svoj istorijski maksimum.

“Što se tiče kazni, mi smo zakonsku regulativu preuzeli od Evropske komisije i skroz je usaglašena sa njima. Kazneni mehanizam još nije u našoj nadležnosti, a moraće da se izmijeni zakon da bi sve došlo u naše ruke. Za sada, nemamo mogućnost da pokrećemo kazne”, zaključio je on.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com