PKCG: Unaprijediti ekonomsku saradnju sa Sjevernom Makedonijom

Postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje dvije države, posebno povećanje robne razmjene, ocijenjeno je na sastanku predsjednice Privredne komore Crne Gore Nine Drakić i sjevernomakedonskog ambasadora Ramija Redžepija.

“Prema podacima Monstata, robna razmjena među našim državama je u 2021. godini iznosila 37 miliona eura, a mogla bi biti znatno veća s obzirom na to da smo države potpisnice CEFTA, te da je trgovina u potpunosti liberalizovana”, istakla je Drakić.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno dodatno unaprijediti saobraćajanu povezanost, što će se, prije svega, reflektovati na bolju robnu i turističku razmjenu.

“Treba da radimo na unapređenju investicione klime i ohrabrimo privrednike na povećanje robne razmjene i turističkog prometa. Postoji veliko interesovanje naših kompanija za saradnju sa crnogorskim i moramo ih podstaći da uspostave partnerstva”, naglasio je ambasador Redžepi.

Razmotrena je mogućnost organizacije poslovnog foruma dviju država s ciljem prezentacije investicionih potencijala i uspostavljanja neposredne komunikacije predstavnika biznis zajednica.

Sagovornici su prepoznali oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, građevinarstva i turizma kao interesantne za buduću saradnju i saglasili se da treba iskoristiti mogućnost zajedničkih nastupa privreda na trećim tržištima.

Tokom otvorenog razgovora razmotreni su geopolitički izazovi i njihov nepovoljan uticaj naročito na energetsku situaciju.

Predsjednica je pozvala ambasadora na predstojeću Konferenciju o ekonomiji koju Privredna komora organizuje 27. i 28. oktobra u Bečićima.

U radu sastanka učestvovao je direktor Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Željko Baltić.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com