PKCG: Unaprijediti ekonomsku saradnju sa Sjevernom Makedonijom - Volim Podgoricu

PKCG: Unaprijediti ekonomsku saradnju sa Sjevernom Makedonijom

Postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje dvije države, posebno povećanje robne razmjene, ocijenjeno je na sastanku predsjednice Privredne komore Crne Gore Nine Drakić i sjevernomakedonskog ambasadora Ramija Redžepija.

“Prema podacima Monstata, robna razmjena među našim državama je u 2021. godini iznosila 37 miliona eura, a mogla bi biti znatno veća s obzirom na to da smo države potpisnice CEFTA, te da je trgovina u potpunosti liberalizovana”, istakla je Drakić.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno dodatno unaprijediti saobraćajanu povezanost, što će se, prije svega, reflektovati na bolju robnu i turističku razmjenu.

“Treba da radimo na unapređenju investicione klime i ohrabrimo privrednike na povećanje robne razmjene i turističkog prometa. Postoji veliko interesovanje naših kompanija za saradnju sa crnogorskim i moramo ih podstaći da uspostave partnerstva”, naglasio je ambasador Redžepi.

Razmotrena je mogućnost organizacije poslovnog foruma dviju država s ciljem prezentacije investicionih potencijala i uspostavljanja neposredne komunikacije predstavnika biznis zajednica.

Sagovornici su prepoznali oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, građevinarstva i turizma kao interesantne za buduću saradnju i saglasili se da treba iskoristiti mogućnost zajedničkih nastupa privreda na trećim tržištima.

Tokom otvorenog razgovora razmotreni su geopolitički izazovi i njihov nepovoljan uticaj naročito na energetsku situaciju.

Predsjednica je pozvala ambasadora na predstojeću Konferenciju o ekonomiji koju Privredna komora organizuje 27. i 28. oktobra u Bečićima.

U radu sastanka učestvovao je direktor Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Željko Baltić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com