Potrošačka korpa 795 eura

Minimalna potrošačka korpa u januaru je, prema podacima Monstata, bila vrijedna 795,1 eura, 0,08 odsto manje nego u decembru prošle godine.

Od ukupne vrijednosti potrošačke korpe na hranu i bezalkoholna pića odnosi se 250,7 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 346,3 eura i vrijednost imputirane rente 198,1 eura.

“Vrijednost minimalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića porasla je u januaru u odnosu na decembar prošle godine 1,1 odsto”, navodi se u saopštenju Monstata.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na decembar prošle godine zabilježila je pad od 0,9 odsto, dok je vrijednost imputirane rente ostala nepromijenjena.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u januaru je u odnosu na isti mjesec prošle godine povećana 0,6 odsto.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe čine izdaci za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića, koja obuhvata 130 prehrambenih artikala, izdaci za minimalno potrebne neprehrambene proizvode i usluge i vrijednost imputirane rente.

Za izračunavanje vrijednosti korpe za hranu i bezalkoholna pića od 130 proizvoda koristi se prosječna cijena u tekućem mjesecu, pomnožena sa mjesečnom količinom u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button