Srzentić: Naftni terminal u Bigovici - Volim Podgoricu

Srzentić: Naftni terminal u Bigovici

U susret prvom Jadranskom samitu o nafti i gasu, koji će se održati 10. i 11. marta u Budvi, a koji ima za cilj da ispita aktuelne mogućnosti i izazove u oblasti nafte i gasa u Jadranskom regionu, predsjednik opštine Bar Zoran Srzentić ekskluzivno, u intervjuu Radiju Crne Gore, najavio je izgradnju novog naftnog terminala na poziciji Bigovice.

“Za luku Bar zainteresovane su velike renomirane kompanije sa čijim predstavnicima sam već razgovarao a potvrdu sam dobio i u razgovoru sa ambasadorom Kine u Crnoj Gori. Zato mogu da najavim izgradnju naftne platforme na poziciji Bigovice,što je vezano sa istraživanjem nafte u podmorju i blokom koji se nalazi južnije prema Ulcinju.Očigledno da je taj proctor veoma interesantan i da se već traže pozicije i pozicioniranje pojedinih velikih investicionih grupa.Osim toga,važno je u okviru daljeg razvoja Luke i izgradnja velikog industrijskog parka, jednog od 16 najvećih na svijetu , koji će graditi ćerka firma kineskog SiSiSi.Podsjećam,prvobitno je planirano da Luka Bar bude alternativa Pireju,za redistribuciju kineske robe za ovaj dio Južne Evrope.Zbog promjene političke situacije u Grčkoj,Luka Bar dobija znatno bolju poziciju koju će na najbolji mogući način iskoristiti.Siguran sam da sve to kompleksno može da povuče naprijed naš grad.”  

Srzentić smatra da su strane investicije osnov budućeg razvoja Crne Gore i očekuje da će koalicioni partner u izvršnoj vlasti ,kao i na državnom nivou, SDP uskoro potvrditi realizaciju projekta Rojal grupe na Kraljičinoj plaži.

“Od početka sam optimista tako da očekujem pozitivnu promjenu postojeće situacije.Istina sve traje duže nego što sam očekivao – dođemo na korak do dogovora pa onda opet dodje period da se neke stvari promijene i tako se  učini a je rješenje daleko.Smatram da bi pitanje Kraljičine plaže moralo da se uskoro riješi i da tako značajnog investitora ne smijemo izgubiti.Bila bi to i loša poruka za sve potencijalne investitore.SDP forsira finansijsku stavku,što je već poznato,ali sam siguran da ima prostora za dogovor i za eventualne korekcije oko cijene zemljišta.O rokovima ,kada će se postići dogovor, ne mogu govoriti ali sam siguran da imamo zajednički interes da se naš grad razvija,Crna Gora pa i region.”

Vlada je nedavno  usvojila informacije o reprogramu duga 14 crnogorskih opština u iznosu od 89 miliona eura. Za 12 lokalnih samouprava dug po osnovu poreza i doprinosa reprogramiran je na period od 20 godina, dok je za opštine Budvu i Bar, gdje je ocijenjeno da je veći fiskalni potencijal od ostalih opština, taj dug reprogramiran na pet godina.

“Mi smo već otplatili dio duga od million i 300 hiljada.Napravili smo kompenzaciju sa Crvenom bankom na ime prostorija u prizemlju gdje je dio administracije MUP-a .Na taj način smo kompenzovali doprinose na poreze,zdravstvo i sve ostalo što smo dugovali. Finansijska situacija u opštini se stabilizuje.Plate zaposlenima kasnile su tri mjeseca,sada smo to sveli na januarsku , tako da je i to jedan od indikatora uspješnosti.”

Srzentić nije zadovoljan bezbjednosnom situacijom u tom lučkom gradu i napominje da se čine svi napori,na svim nivoima,da se sve postojeće prepreke prevaziđu.

“Ne mogu boti zadovoljan i neću biti zadovoljan dok god u Baru ima krivičnih djela koja narušavaju integritet i živote mojih sugrađana,naših gostiju,turista.Moja saradnja,sa pozicije predsjednika  opštine, sa organima reda je vrlo dobra i u okviru svojih mogućnosti opština je pomagala i pomaže i finansijski i tako će biti i u buduće.Čine se veliki napori i sa lokalnog i sa državnog nivoa da bezbjednosna situacija bude primjerena  Baru i našoj državi.” 

Gorica Šaković, Radio CG

1 komentar

  1. Troubled persons include created a lot of advance while using the environmental safeguard. Overall health techniques of your quite a few spots have established legislation to defend the oxygen, woods in addition to seashore approaches as a way to halt the environmental carbon dioxide. Nevertheless significantly more approaches ought to be delivered to distinct up the environmental complications.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com