ESKOBAR: Očekujemo da će Crna Gora formirati proevropsku Vladu, posvećenu članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije - Volim Podgoricu

ESKOBAR: Očekujemo da će Crna Gora formirati proevropsku Vladu, posvećenu članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u ekskluzivnom intervjuu za TVCG rekao je da očekuje formiranje proevropske, reformske vlade koju bi trebalo da čine stranke koje imaju isti fokus. Izrazio je razočaranje manjinskom vladom Dritana Abazovića. Istakao je da nije tačno da SAD želi da isključi Srbe iz nove vlade.

“Crna Gora je sjajan saveznik i veoma blizak partner SAD. Mi smo takođe zadovoljni što je Crna Gora u 21 vijek ušla sa novom generacijiom lidera. Ono čemu se nadamo i što očekujemo jeste da će Crna Gora formirati proevropsku Vladu, posvećenu članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije”, kazao je Eskobar.

Dodao je da stalno ponavljaju da bi vlada trebalo da se satoji od stranaka koje imaju isti fokus.

“To su naša očekivanja”, rekao je Eskobar.

Dodao je da je razgovarao sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, koju mu je saopštio da je saglasan sa američkom vizijom vlade, ali da je on ne sastavlja, već mandatar Milojko Spajić.

“Milatović je kazao da je saglasan sa nama, saglasan je da je Rusija najveći izazov za evropsku bezbjednost. On razumije izazove koji se tiču Ukrajine, i napomenuo je da on nije taj koji formira vladu, ali pitao sam ga da li podržava proevropski način formiranja Vlade”, rekao je Eskobar.

Dodao je da ono što govori liderima u Crnoj Gori je isto ono što govori široj javnosti.

“Nema skrivenih poruka. Reći ću da je dezinformacija da SAD žele da isključe Srbe iz vlade, zapravo sve partije koje trenutno vode pregovore su u dobrim odnosima sa Srbijom.

SAD takođe žele da Crna Gora ima dobre odnose sa Srbijom, a pitanje je kakve su namjere partija koje su kazale da će povući poriznanje Kosova, dovode u pitanje NATO članstvo, protive se sankcijama Rusiji i mnoge druge stvari koje su ponavljali do poslednjih izbora. Ako kažu da su proevropske, i posvećene NATO-u, zašto to nijesu govorili tokom izbora? To je ono što nas brine i uznemirava u vezi sa pro-ruskim partijama u Crnoj Gori”, ocijenio je Eskobar.

U osvrtu na izjavu Milatovića da Crna Gora želi da bude najveći i prvi strateški partner SAD-a na Zapadnom Balkanu, rekao je da je to potpuno moguće.

“Potpuno je moguće da Crna Gora doprinosi i regionalnoj i evropskoj stabinosti kao članica NATO-a. Rekao bih da sa predsjednikom Jakovom Milatovićem imamo realne mogiućnosti otvaranja novih poglavlja u našoj saradnji”, naveo je Eskobar.

Odgovarajući na pitanje o manjinskoj vladi Dritana Abazovića, Eskobar je saopštio da je na tom pitanju bilo mnogo razočarenja, koja se tiču ne samo Dritana Abazovića nego i rezultata te vlade.

“Očekivali smo da Crna Gora neće izgubiti dvije godine u naporima da se pridruži EU. Očekivali smo da će Crna Gora više da uradi”, kazao je Eskobar.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com