Evo kada će minimalna zarada biti povećana na 250 eura

Socijalni savjet podražo je odluku o povećanju minimalne zarade na 250 eura, kazala je državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja Milena Lipovina Božović i dodala da očekuje da na narednoj sjednici Savjeta ponovo bude rasprave na tu temu i da se, kako je kazala, rok koji je sada fiksiran na 1. jul pomjeri ali, kako je istakla, dogovoreno je da to bude u trećem kvartalu.

Podsjećamo, minimalna zarada u Crnoj Gori biće povećana sa 222 na 250 eura od 1. jula.

Lipovina Božović je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazala da je stav socijalnih partnera da je utvrđivanje iznosa minimalne zarade nešto što zahtijeva socijlani dijalog i što mora proći konsulticije socijalnih partnera i, dodala da i zakon definiše, da vlada utvrđuje iznos minimalne zarade na predlog Socijalnog savjeta.

Ona je iskazala zadovoljstvo što su imenovani novi članovi Socijalnog savjeta Crne Gore.

“Po prvi put se u Socijalnom savjetu nalaze dva ministra i državna sekretara. Uz prisustvo premijera i predsjednika Skupštine se želiela poslati poruka o tome koliko je važan socijalni dijalog”, kazala je Lipovina Božović.

Ona je podsjetila da sadašnji iznos minimalne zarade od 222 eura čini trećinu potrošačke korpe.

“Učešće minimale zarade u troškovima života je oko 35%. I to da nekoliko desetima hiljada ljudi koja prima taj iznos zabrinjava”, kazala je Lipovina Božović.

Ipak, kao je kazala, treba voditi računa o mogućnostima.

“Nema dlieme, ni poslodavci ni Sindikat ni Vlada nijesu bili u dilemi da li taj iznos treba da se poveća. Ono čemu teba raspravljati je koji je to iznos koji je održiv. Treba voditi računa da odluke koje donosimo budu dugoročne i održive.
Voljeli bismo da taj iznos bude 400 eura ali je jasno da to u ovom trenutku nije moguće”, dodala je.

Ono što jeste stav svih, kako je istakla je, da iznos minimalne zarade ne treba da bude ispod 250 eura, da se u budućnosti, prateći tok ekonomske situacije razmišlja i razgovara o tome kojom dinamikom bi taj iznos mogao da raste.

“Stav svih na Savjetu je da iznos min zarade neće biti ispod 250 eura. Stav svih je i da treći kvartal treba uzeti kao period kada će doći do tog povećanja i sačekati da se vidi kako će se ekonomska akivnost pokrenuti u narednom periodu posebno u turizmu, i da se u tom smislu stvore jasne pretpostavke i za posvećanje minimalne zarade i eventualne fiskalne olakšice za poslodavce”, kazala je državna sekretarka.

Ona je dodala da na narednoj sjednici Socijalnog savjeta očekuje amandmane na odluku o povećanju minimalne zarade.

“Razumjemo stavove svih i pažljivo osluškujemo potrebe i očekujemo da na narednoj sjednici Savjeta zakazanoj za početak marta ponovo bude rasprave na tu temu i očekujem neke amandmane i da se taj rok koji je sada fiksiran na 1. jul pomjeri. Ali ono što je dogovoreno je da to bude u trećem kvartalu”, zaključila je Lipovina Božović.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button