FELTEN: Što prije formirati vladu, izbori bi produžili zastoj u reformama - Volim Podgoricu

FELTEN: Što prije formirati vladu, izbori bi produžili zastoj u reformama

U najboljem interesu Crne Gore i njenih građana je da mandatar Milojko Spajić što prije oformi kredibilnu, proevropsku i pratlantsku vladu koju će činiti partije koje snažno podržavaju te vrijednosti, istakao je njemački ambasador u Crnoj Gori Peter Felten. Ako se uzme u obzir nova dinamika proširenja preporučio je da se vlada formira što prije, a eventualni novi izbori bi, upozorava, produžili zastoj u reformama.

Felten je u ekskluzivnom intervjuu za Televiziju Crne Gore kazao da je u stalnom kontaktu sa mandatarom za sastav 44. vlade Milojkom Spajićem.

“Mislim da ne bih bio dobar predstavnik svoje zemlje da je drugačije”, kazao je ambasador Felten.

Posljednji put su, kako je kazao, razgovarali ove sedmice kada se Spajić sastao sa predstavnicima Evropske unije u prostorijama delegacije.

“Naravno da smo zainteresovani da znamo kako teče proces formiranja nove vlade”, kazao je njemački ambasador.

Spajić je, prema ocjeni Feltena, optimista po pitanju formiranja nove vlade.

“Shvato sam da je optimista”, kazao je Felten.

Učesnici sastanka su, kaže, ponovili bitne aspekte kada je vlada u pitanju.

“A to je da slijedi proevropske i proatlantske vrijednosti a to se odnosi na buduće članstvo i saradnju na praktičnom nivou sa EU”, kazao je Felten.

Najbolja vlada za Crnu Goru bila bi, kaže, proevropska.

“U to smislu naša pozicija se nije promijenila posljednjih sedmica i mjeseci. Vidimo da članstvo u EU uživa veliku podršku građana Crne Gore. Crne Gora je važan partner NATO-a tako da samatramo da je u najboljem interesu Crne Gore i njenih građana da Spajić oformi kredibilnu, proevropsku i pratlantsku vladu koju će čini partije koje snažno podržavaju te vrijednosti”, istakao je Felten.

Preporuka je, kaže, da se vlada formira što prije.

“Ako se uzme u obzir nova dinamika proširenja, naša preporuka je da se vlada oformi što ranije kako bi Crna Gora imala mogućnost da iskoristi prednosti iz toga. Jasno je da bi vlada, koja je u tehničkom mandatu već godinu, i čiji je jedan broj ministarskih mjesta upražnjen, imala teškoće da odgovori tom zadatku”, kazao je ambasador.

Eventualni novi parlamentarni izbori bi, upozorava, produžili zastoj u reformama.

“Kada govorimo o mogućnosti održavanja novih parlamentarnih izbora treba uzeti u obzir da bi to za još mnogo mjeseci produžilo zastoj u reformama koje Crna Gora treba da realizuje na putu ka EU a Crna Gora ne može to sebi da dozvoli. Rekao bih da osoba koju je predsjednik predložio da bude mandatar treba da dobije fer mogućnost da sada oformi novu vladu”, kazao je Felten.

O tome što neke partije optužuju zapadne države da se miješaju u crnogorska unutrašnja pitanja dajući sugestije koje bi stranke trebalo da budu dio nove vlade, nake za to optužujući i lično ambasadora Feltena, on je odgovorio: “To su bile lažne informacije. Mi tražimo najbolju moguću saradnju sa Crnom Gorom na bilateralnom nivou kao NATO partner i buduća članica EU. Sve to najbolje funkcioniše ako dijelimo iste vrijednosti i pricipe tako da možemo da radimo zajedno sa povjerenjem za uzajamno dobro”.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com