Formirani operativni timovi za rješavanje problema paljenja guma i vanpijačne prodaje stoke

Zamjenica gradonačelnika dr Slađana Vujačić sastala se danas sa predstavnicima Direkcije za upravljanje otpadom Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ekološke inspekcije, Veterinarske inspekcije, Centra bezbjednosti Podgorice, Komunalne inspekcije, Komunalne policije i Tržnica i pijaca u cilju rješavanja problema paljenja starih automobilskih guma i problema prodaje stoke van Stočne pijace.

Budući da je paljenje starih automobilskih guma pojava koja je u prethodnom periodu posebno izražena, zaključeno je da je neophodno, kao kratkoročan odgovor na ovaj problem, napraviti operativni tim koji će se svakodnevno sistemski baviti ovom problematikom i suzbiti ovaj problem u mjeri u kojoj je to moguće. Tim će biti sastavljen od nadležnih prestavnika Ekološke inspekcije i Komunalne inspekcje, zatim pripadnika Uprave policije koji će biti zaduženi za legitimisanje i eventualno privođenje počinioca, Komunalna policija će dati svu neophodnu logističku pomoć, kako bi zajedničkim djelovanjem ovakvi postupci bili  adekvatno kažnjeni.

Na sastanku je, takođe, dogovoreno da se nadležne državne i gradske službe nastave sastajati na mjesečnom nivou, kako bi se došlo do trajnog rješenja ovog problema, kako kroz pronalaženje obezbijeđene lokacije za njihovo deponovanje, tako i kroz mogućnost izgradnje postrojenja za njihovu preradu, budući da se radi o sirovini koja je veoma gabaritna i zauzima veliki prostor. Predstavnici Direkcije za upravljanje otpadom istakli su i da je kroz izmjene Zakona uspostaven sistem proširene odgovornosti, koji obuhvata i proizvođače i uvoznike, što ide u prilog iznalaženju trajnog rješenja. Takođe, raspisivan tender za registrovane sakupljače otpadnih guma, na koji nije bilo zainteresovanih ponuđača, pa se trenutno radi na njegovoj reviziji i vršenju popisa lokacija.

Za problem prodaje stoke van Stočne pijace takođe je formiran operativni tim koji će svakodnevno obilaziti ovu lokaciju, a kontorla će biti posebno izražena ponedjeljkom i četvrtkom. Tim će biti sastavljen od predstavnika Veterinarske inspekcije, Centra bezbijednosti Podgorice, Komunlane inspekcije, Komunalne policije i Tržnica i pijaca, a uspostaviće se i kontrolni punkt na Bioču koji će zaustavljati kamione radi utvrđivanja da li transportovana stoka ima svu neophodnu dokumentaciju za prodaju samo i isključivo u krugu Stočne pijace. Svaka prodaja van kruga pijace biće strogo sankcionisana, a nakon potpisivanja sporazuma između Glavnog grada i ovlašćenih uzgajivača stoke sa teritorije Podgorice, stvoriće se i neophodne pretpostavke za oduzimanje stoke i njihovo zbrinjavanje.

Konstatujući da se radi o veoma kompleksnim problemima na čijem su rješavanju pomenute državne i gradske službe već tijesno sarađivale, prisutni su izrazili uvjerenje da će zajedničko djelovanje posredstvom rada operativnih timova suzbiti ove pojave u granici u kojoj je to moguće. Za koordinatora oba tima imenovan je načelnik Komunalne policije Goran Janković.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button