GLAS AMERIKE: “Rusija tajno finansirala DF u Crnoj Gori i Dodika u RS” - Volim Podgoricu

GLAS AMERIKE: “Rusija tajno finansirala DF u Crnoj Gori i Dodika u RS”

„Saradnici Olega Deripaske obezbjeđivali su fondove Demokratskom frontu 2016. i vjerovatno prije izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija", navodi izvor VOA

Crnogorska politička koalicija Demokratski front, koja trenutno pregovara o formiranju nove Vlade Crne Gore i Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dobijali su tajne novčane iznose od Ruske Federacije u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu, saopštio je izvor iz američke administracije, koji je upoznat sa konkretnim slučajem, navodi Glas Amerike.

Izvor iz administracije, međutim, nije objelodanio tačne iznose izdvojene za Dodika i Demokratski front, navodi VOA.

„Obavještajna zajednica je zabilježila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Među primerima koji su izneseni, u Bosni, pre izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primjer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke“, naveo je izvor iz administracije.

Takođe, kao primjer je navedena i Crna Gora i jedan od važnijih ruskih oligarha.

„Saradnici Olega Deripaske obezbjeđivali su fondove Demokratskom frontu 2016. i vjerovatno prije izbora 2018. godine putem neadekvatnih ugovora i ofšor kompanija. U Albaniji smo vidjeli da je 2017. Rusija obezbijedila Demokratskoj stranci oko pola miliona dolara kroz kompanije koje prikrivaju nezakonite aktivnosti“, saopštio je izvor.

Visoki zvaničnik američke administracije je na brifingu, na kojem su objavljeni djelovi izveštaja američkih obavještajnih službi, saopštio da je Rusija, od 2014, uplatila više od 300 miliona dolara političkim strankama, zvaničnicima i političarima u više od dvadeset zemalja svijeta – u okviru napora Moskve da stekne uticaj u inostranstvu.

Saopšteno je i da Sjedinjene Država očekuju da će se Rusija narednih mjeseci sve više okretati tajnom političkom finansiranju da bi podrila međunarodne sankcije, uvedene zbog rata u Ukrajini, i održala uticaj u inostranstvu.

Ruski napori bili su pokušaj da se manipuliše demokratijama iznutra i „Rusi pokušavaju da daju prednost određenim političkim strankama i podriju demokratiju u svim tim zemljama“, naveo je zvaničnik iznoseći detalje prve procjene ruskih napora da utiče na politiku drugih zemalja, koju je uradila američka obavještajna zajednica.

“Mislimo da je ovo samo vrh ledenog brijega, i u kontaktu smo sa saveznicima i partnerima da bi prikupili više informacija o ovoj prijetnji”, rekao je zvaničnik, koji je u obraćanju novinarima insistirao na anonimnosti.

Takođe je dodao da je Vašington skinuo oznaku tajnosti sa pojedinih informacija dijelom i zbog očekivanja da će se Rusija “sve više oslanjati na sredstva tajnog uticaja” narednih mjeseci.

Zvaničnik je u obraćanju novinarima rekao i da se povjerljive informacije dijele sa zemljama da bi im se pomoglo da se suprostave utucaju Moskve.

„Ukazivanjem na rusko tajno političko finansiranje i ruske pokušaje da podrije demokratske procese, upozoravamo ove strane partije i kandidate da, ako tajno prime ruski novac, mi to možemo razotkriti i razotkrićemo“, poručio je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Naglasio je i da Vašington želi da podigne svijest na globalnom nivou o prijetnji ruskog tajnog političkog finansiranja i da „jasno stavi do znanja da postoje mjere“ da se na to odgovori.

O rezultatima obavještajne procjene i koracima koji se preduzimaju za suzbijanje te prijetnje, kako je saopšteno, depešom su informisane zemlje koje su bile pozvane na Samit za demokratiju i „nekoliko dodatnih vlada“ – ukupno više od 110 zemalja.

Američka obavještajna zajednica takođe, iza zatvorenih vrata, brifuje određene zemlje o ruskom tajnom finansiranju čija su meta“ njihove specifične političke sredine“, saopšteno je na brifingu.

„Dijeljenjem ovih informacija, želimo da omogućimo više od 100 vlada da preduzmu nezavisnu akciju protiv ove prijetnje koja podriva njihovu demokratiju. Očekujemo da nam zemlje, koje smo obavijestili, daju svoje informacije o ruskom tajnom političkom finansiranju, što će onda povećati naše razumijevanje ove prijetnje“, zaključio je američki zvaničnik, uz ocjenu da je riječ o globalnom fenomenu za koji je potreban koordinisani odgovor.

Ko je Oleg Deripaska?

Oleg Deripaska je ruski oligarh blizak predsjedniku Vladimiru Putinu koga prati glas da ima snažne veze u britanskim i ruskim javnim i poslovnim sferama, navodi VOA.

Osnivač je i vlasnik nekoliko kompanija između ostalog i druge najveće aluminijumske kompanije na svijetu Rusal.

Od aprila 2018. nalazi se na listi sankcionisanih ruskih državljana američkog Sekretarijata za finansije i drugih država koje su u međuvremenu pooštravane – poslednji put nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Povod za sankcionisanje bili su događaji u vezi sa nelegalnim ruskim anektiranjem ukrajinskog polustrva Krim 2014. godine. Takođe, Deripaska je jedan od sedam oligarha koje je britanska vlada sankcionisala uslijed ruske invazije na Ukrajinu – što podrazumijeva zamrzavanje imovine i zabranu putovanja.

Inače, ruski oligarh je svoje poslovanje razvijao i u Crnoj Gori. Od 2005. do 2012. Deripaska je bio vlasnik Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP). Fabrika je bilježila loše poslovne rezultate zbog čega su tadašnje crnogorske vlasti sa njim raskinula ugovor i fabriku uvela u stečaj.

Uz to imao je početkom dvijehiljaditih još nekoliko značajnih novčanih ulaganja. Pokretao je i arbitražne postupke u slučaju propale investicije u Kombinat aluminijuma – koji nisu okončani u njegovu korist.

Oktobra 2021. agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) pretresli su jednu vašingtonsku rezidenciju povezanu sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom.

Inače, tokom svoje karijere Deripaska je bio povezan i sa Polom Manafortom, koji je vodio izbornu kampanju bivšeg predsjednika Donalda Trampa, uoči izbora 2016, a 2018. osuđen je zbog utaje poreza i bankovnih prevara.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com