Građani Crne Gore plaćaće SEDAM eura za ulazak u EU

Građani Crne Gore plaćaće putnu dozvolu za ulazak u zemlje Evropske unije, a naknada od sedam eura je jednokratna, važi tri godine i odnosi se na više putovanja.

Plaćanje naknade planirano je od kraja 2022. godine.

Prije ulaska, građani će morati da prijavljuju putovanje Evropskom sistemu za putne informacije i odobrenja (ETIAS), pišu Vijesti.

Riječ je o elektronskom sistemu kojim će Evropska unija moći da vodi evidenciju o putnicima iz zemalja koje nisu u Šengen zoni, a takođe im nije potrebna ni viza za ulazak.

”Pokretanje ovog sistema za odobravanje putovanja povezano je s potrebom da se identifikuju svi rizici po bezbjednost ili neregularne migracije koje mogu predstavljati posjetioci bez vize, prije nego što oni stignu do granica Unije. ETIAS će tako pomoći da se zatvori važan jaz u pogledu informacija i bezbjednosti. Putnici iz zemalja koje imaju koristi od bezviznog režima putovanja u EU, uključujući one iz regiona Zapadnog Balkana, nastaviće da tako putuju”, pojasnili su “Vijestima” iz Delegacije EU u Podgorici.

Osim na Crnu Goru, ovo se odnosi na još 60-ak zemlja svijeta. Među njima su i sve zemlje regiona osim Kosova.

Crna Gora još nije zvanično obaviještena o stavljanju u funkciju ETIAS-a, ali da će pratiti razvoj situacije po ovom pitanju i o tome obavijestiti javnost.

”Procedura ispunjavanja online prijave će trajati svega nekoliko minuta i u većini slučajeva (preko 95 odsto) će rezultirati automatskim odobrenjem. Procedura će biti jednostavna, brza i pristupačna za sve”, navodi se u odgovoru Kancelarije.

Isti odgovor dobili smo od Delegacije EU, iz koje pojašnjavaju da će podnosioci zahtjeva moći da se prijave putem zvanične internet stranice ili aplikacije za mobilne uređaje prije početka ETIAS obrade i moraće da plate naknadu u iznosu od sedam eura.

“Što će biti jednokratna naknada. Važiće tri godine i za više ulazaka”, navodi se u pojašnjenju.

Iz Delegacije napominju i da ETIAS nije viza, već putna dozvola, slična onima koje se dugi niz godina koriste u zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država i Australije.

Troškovi od sedam eura odnose se samo na one koji imaju između 18 i 70 godina.

Kako bi se prijavili na ETIAS, putnici moraju imati validan pasoš, email adresu i debitnu ili kreditnu bankovnu karticu. Prilikom popunjavanja, između ostalog, potrebno je navesti osnovne biografske podatke, uključujući ime i prezime, datum rođenja i državu u kojoj ima prebivalište. Mediji dalje navode da će biti potrebni i detalji iz pasoša, a na kraju procesa i da odgovore na set bezbjednosnih i zdravstvenih pitanja.

Građanima Crne Gore od kraja 2009. nisu potrebne vize za ulazak u EU.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com