HRA: Ne dopustimo da prevlada mržnja

Akcija za ljudska prava (HRA) osudila je govor mržnje koji se tokom jučerašnjeg dana mogao čuti u izjavama javnih funkcionera. Pozvali su funkcionere da se uzdrže od takvih govora.

“Uočavajući tokom jučerašnjeg dana govor mržnje i kod predstavnika vlasti i opozicije, konkretno, kod premijera Zdravka Krivokapića i odbornika Milovana Jankovića, Akcija za ljudska prava osuđuje takva ponašanja i ponovo apeluje na javne funkcionere da se uzdrže od govora koji izaziva mržnju”, saopšteno je iz HRA.

Iz HRA podsjećaju kako je premijer Zdravko Krivokapić juče u svom komentaru Crnogorsku pravoslavnu crkvu nazvao “takozvanom” i “nevladinom organizacijom”, i istakao “da je njen jedini cilj bio ne da uspostavi vjeru, nego da vrati imovinu”, čime je, kažu iz HRA, mogao da povrijedi vjerska osjećanja vjernika te vjerske zajednice i podstakne mržnju prema njima.

“Podsjećamo da je ranije i predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, Srpsku pravoslavnu crkvu nazivao ‘kvazivjerskom zajednicom’, ‘koja pokušava da zadrži nezakonito prisvojenu imovinu’, ‘koja je odgovorna za genocid u Srebrenici’, što je takođe moglo da povrijedi vjerska osjećanja vjernika/ca te vjerske zajednice i podstakne mržnju prema njima”, dodali su iz HRA.

Radi se o, kako su istakli, najvišim državnim funkcionerima koji imaju posebnu obavezu da djeluju u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, prema kome su vjerske zajednice odvojene od države, i da ne podstiču mržnju.

“Juče je i odbornik Milovan Janković (DPS), iznio posebno neprimjeren komentar na račun potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, poručivši mu “Sram te bilo, mrtvi ti se otac u grobu prevrće”, dodavši da ni njemu, ni premijeru Zdravku Krivokapiću, ni ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću ‘nema mjesta u Crnoj Gori’. Sve navedene vrste govora izazivaju i podstiču mržnju i takav govor ne smije postati opšte pravilo”, rekli su iz HRA.

Verbalno izazivanje i podsticanje mržnje je, kazali su, uvod u fizičko nasilje, “pa tome svako ko ima nadležnosti i javni uticaj mora da se suprotstavi”.

“Najviši državni funkcioneri, kao i predsjedavajući skupštinama lokalnih samouprava i Skupštine Crne Gore, imaju posebnu odgovornost. Crnogorski parlamentarizam je s razlogom uživao ugled u regionu i isticao se elementarnim uvažavanjem i najžešćih političkih protivnika i taj dosegnuti civilizacijski standard se ne smije urušiti”, zaključeno je u saopštenju HRA.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com