IJZ: Nevakcinisano 85 odsto mlađih od 29 godina - Volim Podgoricu

IJZ: Nevakcinisano 85 odsto mlađih od 29 godina

Institut za javno zdravlje saopštio je da 85 odsto mlađih od 29 godina nije vakcinisano, dok je obuhvat znatno bolji u starijim uzrasnim kategorijama.

U Crnoj Gori je, prema zvaničnim podacima, obje doze vakcine primilo 146.604 osobe, odnosno oko 25 odsto građana.

Načelnica Odjeljenja za imunizaciju IJZ Milena Popović-Samardžić kazala je da su započeli kampanju prikazivanjem spota, kako bi aktivirali mlade da se vakcinišu.

“Imamo veoma korisnu kampanju gdje naš epidemiolog upozorava mlade da je epidemija prošle godine upravljala sa nama, a ove godine mi ako se vakcinišemo možemo da upravljamo njome. Trenutno imamo 15 odsto vakcinisanih građana u uzrastu od 20 do 29 godina, 18 odsto je primilo prvu dozu. I to su znatno bolji rezultati nego prije nekoliko sedmica”, kazala je ona za Dan.

U uzrastu od 30 do 39 godina vakcinisano je 23,3 odsto građana, a među starijima do 49 godina imunizovano je 27,5 procenta.

“Prošle godine smo mogli da imamo razumijevanje za razna ponašanje i dileme građana, ali ove imamo vakcinu koja definitivno smanjuje broj zaraženih. Vakcina pruža zaštitu od teških formi bolesti i od fatalnog ishoda, tako da pozivamo prevashodno mlade da pokažu odgovornost i spriječe širenje infekcije”, ističe Popović Samardžić.

Podsjećamo, ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović kazala je da će danas razmatrati mogućnost uvođenja novih mjera i da će uputiti dodatne ekipe epidemiologa u Budvu, gdje je, prema podacima nadležnih, u prethodna dva dana registrovano 34 inficiranih.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com