Inspekcija rada u IJZ zbog slučaja lažne diplome: Pavličić se predstavljala i kao magistar biohemije - Volim Podgoricu

Inspekcija rada u IJZ zbog slučaja lažne diplome: Pavličić se predstavljala i kao magistar biohemije

Inspekcija rada juče je pokrenula postupak nadzora u vezi sa zaposlenjem Miljane Pavličić u Institutu za javno zdravlje (IJZ).

Kako je saopšteno iz Uprave za inspekcijske poslove, kontrola je pokrenuta po službenoj dužnosti, a na osnovu navoda objavljenih u “Vijestima” da je Pavličić godinama radila na rukovodećim pozicijama sa uvjerenjem o završenim studijama na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koje je falsifikovano.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kojim rukovodi Anđela Jakšić Stojanović, “Vijestima” su juče kazali da je krivična prijava u slučaju Pavličić podnijeta 21. avgusta 2013. godine.

“Kompletni spisi predmeta i dalje se nalaze u državnom tužilaštvu”, saopštili su iz Ministarstva. Tim resorom 2013. godine rukovodio je Slavoljub Stijepović.

Prethodno Ministarstvo prosvjete, kojim je rukovodio Miomir Vojinović, tvrdilo je u odgovoru “Vijestima” iz juna ove godine da se iz evidencije ne može utvrditi da li je rješenje o nostrifikaciji diplome Pavličić uopšte izdato.

Rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici Duško Milanović prije dva dana rekao je da je nakon teksta “Vijesti” formiran predmet o tom slučaju i dat u rad postupajućem tužiocu.

Višemjesečno istraživanje “Vijesti” i Sindikata doktora medicine (SDM) pokazalo je da Pavlićić nikada nije završila Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, a da je dokumentacija na osnovu koje radi na rukovodećoj poziciji falsifikat.

Pavličić sa falsifikovanim obrazovnim ispravama godinama radi na odgovornim poslovima u jednoj od najvažnijih zdravstvenih ustanova u državi.

Ona je ćerka bivše dugogodišnje glavne zdravstveno-sanitarne inspektorke Višnje Orban.

Iako Pavličić u zvaničnim odgovorima tvrdi da poslodavac – Institut za javno zdravlje posjeduje sve dokaze o njenim kvalifikacijama u personalnom dosijeu, validnost te dokumentacije osporio je Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, kako “Vijestima” ove godine, tako i Ministarstvu prosvjete prije duže od deceniju.

“Ministarstvu prosvjete i nauke obratila se Miljana Pavličić, 18. marta 2010. godine, zahtjevom za priznavanje inostrane obrazovne isprave stečene na Hemijskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu, Republika Srbija. Uz predmetni zahtjev, imenovana je dostavila Uvjerenje o stečenom visokom obrazovanju, Uvjerenje o položenim ispitima, kao i dokaz o uplaćenoj administrativnoj taksi. Ministarstvo prosvjete se, aktom broj UPI 05-1/11-374 od 18. marta 2010. godine, obratilo Hemijskom fakultetu, Univerzitetu u Beogradu, za provjeru vjerodostojnosti predmetne obrazovne isprave. Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu, je aktom broj: 686/1 od 21. maja 2010. godine, obavijestio ovo Ministarstvo da predmetna obrazovna isprava nije vjerodostojna”, navodi se u odgovoru Ministarstva prosvjete na pitanja “Vijesti” od prije dva dana.

Predstavljala se i kao magistar, učestvovala na važnim projektima

Pavličić je, prema javno dostupnoj dokumentaciji, godinama obavljala važne poslove u Institutu za javno zdravlje, a bila je i predsjednica Komisije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Ministarstva zdravlja.

Tokom ove godine bila je i članica Komisije koja je obavljala intervjue sa kandidatima koji su se javljali na oglase za zaposlenje u toj ustanovi i učestvovala u ocjeni njihovih kompetencija.

Tokom prošle godine učestvovala je na projektu “Conduct training for case investigators and contact trasers to strenghten capacities for COVID 19 survelliance”. Na tom projektu, a po osnovu ugovora o dopunskom radu, kao član stručnog tima tokom devet mjeseci zaradila je dodatnih oko 4.300 eura.

Pavličić se čak predstavljala kao magistar biohemije u biografiji, kao panelista na događaju u organizaciji Centara za izvrsnost, inicijative Evropske unije.

“Vijesti” su juče pitale Institut za javno zdravlje od kada se Pavličić nalazi u platnom razredu koji se odnosi na visoko obrazovanje, koliko ugovora je imala po osnovu ugovora o dopunskom radu, da li je Pavličić bila i odlučivala u Komisiji koja je kontrolisala ispunjenost uslova kandidata za zaposlenje, ali na ta pitanja nije odgovoreno.

“ODT u Podgorici formiralo je juče predmet povodom informacije koja je objavljena u ND ‘Vijesti’ vezano za pomoćnicu direktora Miljanu Pavličić. U skladu sa navedenim Institut za javno zdravlje će koordinisati dalje aktivnosti sa državnim organima prema zakonskim okvirima. U procesu koji je pred nama poštovaćemo pravni postupak, te molimo i medije da postupe u skladu sa tim do okončanja postupka”, piše u odgovoru.

Da li se alarm u IJZ upalio kasno?

Direktor IJZ Igor Galić nije juče odgovorio kako pitanja “Vijesti” od prije nekoliko mjeseci nijesu bila alarm da provjeri radni dosije pomoćnice, ali i zahtjev za SPI preko Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), kada su toj NVO dostavili samo uvjerenje, ali ne i kopiju diplome, kako je traženo.

Nije odgovorio ni da li osjeća komandnu i moralnu odgovornost zbog ovog slučaja i da li će eventualno podnijeti ostavku.

Ni iz Ministarstva zdravlja nijesu odgovorili da li će tražiti odgovornost direktora i na koji način građani mogu da očekuju da Pavličić vrati novac koji je prihodovala na osnovu falsifikata obrazovne isprave, imajući u vidu da je na osnovu navodno završenog fakulteta primala i veću zaradu, imala članstvo u raznim komisijama i radila na prekograničnim projektima.

Galić je juče, gostujući na RTCG, kazao da treba da odgovara svako ko učini neki prekršaj, uključujući i njegovu, ukoliko postoji.

“Svakako da smo sproveli ono što je u našoj nadležnosti, svakako da raduje učestvovanje medija, NVO-a. To je pravi put kako državu možemo da postavimo na prave noge, da stignemo do zajedničkog cilja. A to su evropske integracije”, kazao je on.

“Vijesti” su na početku mandata Galića pisale i da ga je Vlada sredinom decembra 2020. godine imenovala za direktora IJZ, iako nije ispunjavao uslove za tu funkciju predviđene tada važećim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji. Prema tada važećim pravilima, koja su vrlo brzo promijenjena upravo zbog Galića, direktor IJZ morao je da ima akademsku titulu magistra ili doktora nauka.

Pavličić je zaposlena u Institutu 2010. godine, kao pripravnica, za vrijeme mandata direktora Bobana Mugoše. U njegovom mandatu radila bila je i analitičarka koja se bavila određivanjem parametara kvaliteta u namirnicama, a od 2018. godine je i odgovorna osoba za standard ISO 17025 u IJZ.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com