ISTRAŽIVANJE: Crnogorci na hranu troše 30 odsto plate

Za nedjeljnu nabavku hrane četvoročlanoj porodici u Crnoj Gori potrebno je skoro 28 odsto prosječne sedmične plate, pokazuje istraživanje kompanije MoveHub, koja je specijalizovana za pružanje informacija o najpopularnijim destinacijama za preseljenje.

Za sedmičnu nabavku hrane za četvoročlanu porodicu u zemljama regije potrebno je od 14,41 do 39,19 odsto prosječne sedmične plate.

Istraživanje je sprovedeno tako što su obrađene lokalne cijene istih namirnica za svaku zemlju, poput hljeba, pirinča, voća, povrća, mesa i mliječnih proizvoda, a potom su ti troškovi upoređeni sa prosječnim platama u tim državama. Istraživanjem MoveHuba o troškovima nabavke hrane obuhvaćene su 122 države, a od zemalja regiona najbolje je plasirana Slovenija, u kojoj se za nedjeljnu kupovinu hrane izdvaja svega 14,5 odsto prosječne sedmične plate.

Zatim slijedi Hrvatska sa 18,5 odsto sedmične plate koja se izdvaja za kupovinu nedjeljnih namirnica. Ispred Crne Gore koja je zauzela 44. mjesto je i Makedonija, u kojoj četvoročlana porodica izdvoji 20 odsto prosječne nedjeljne plate za pomenute namirnice.

Međutim, iza naše države u regionu su Srbija, Albanija i Bosna i Hercegovina.

Izdvajanjem od oko 35 eura nedjeljno za hranu, Crna Gora se pozicionirala rame uz rame sa državama poput Kine, Kolumbije, Kostarike, Gvatemale, gdje je takođe potrebno izdvojiti od 27 do 30 odsto od prosječne nedjeljne plate za sedmičnu nabavku namirnica.

Hrvatska je sa 18,53 posto u rangu Argentine, Čilea, Japana, Urugvaja i Venecuele. Gledajući sve članice Evropske unije, veći postotak plate za hranu od Hrvatske moraju izdvajati samo građani Bugarske i Slovačke.

Na vrhu liste je Uganda, u kojoj je za sedmičnu nabavku hrane potrebno čak 275,86 odsto prosječne sedmične plate u toj zemlji. Slijede Etiopija sa 257,46 odsto i Kenija sa 215,24 odsto.

Najmanje troškove za sedmičnu korpu hrane imaju četvoročlane porodice u Kataru jer im je za to potrebno samo 2,62 posto prosječne sedmične plate.

(Dnevne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button