ISTRAŽIVANJE POKAZALO: 62% građana PROTIV Zakona o slobodi vjeroispovijesti, SAMO 20% ZA

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, čije usvajanje krajem decembra prošle godine je proizvelo veliku buru u Crnoj Gori, ali i regionu, podržava 20 odsto crnogorskih građana, dok njih 62 odsto ne podržava ovaj zakon. Kada je u potanju vjersko opredjeljenje crnogorskih građana, njih 62 odsto se izjašnjavaju kao vjernici Srpske pravoslavne crkve, dok njih 10,1 odsto ide u Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

PODGORICA: Pogledajte NAJMASOVNIJI SKUP naroda koji je Crna Gora IKAD VIDJELA (VIDEO)

ĐUKANOVIĆ: Nije vrijeme za represiju, ali državni aparat mora prepoznati ugroženost CG i djelovati

GOJKO ODGOVORIO ĐUKANOVIĆU: Evo šta mu je rektor Cetinjske bogoslovije poručio

Ovo su rezultati istraživanja koje je sprovela crnogorska Inetelligent comunications agencija, čiji izvršni direktor, Boško Kovaćević, za naš portal pojašnjava da je istraživanje sprovedeno na uzorku od 1022 građanina iz 11 crnogorskih gradova.

-Istraživanje je rađeno u intervalu od 08. do 15. januara i obuhvatilo je 1022 ispitanika. Uvjereni smo da su dva važna parametra opredijelila odluke građana Crne Gore koji su bili obuhvaćeni ovim istraživanjem. Prvi je svakako usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je kao takav proizveo ne samo tenzije u društvu, već i polarizovao političku scenu Crne Gore, ali i regiona, dok je drugi razlog da smo i zvanično ušli u izbornu godinu, kaže Kovačević.
Dodaje da je istraživanje nedvosmisleno pokazalo da je usvajanjem Zakona i svim društvenim reakcijama Srpske pravoslavne crkve i Mitopolije crnogorsko-primorske, kao i političkih partija koje su bile za i protiv njegovog usvojenja “došlo do homogenizacije nacionalnih manjina u Crnoj Gori, te su iz tog razloga dati zbirni rezultati za stranke albanske i bošnjačke profilacije”.


Kada su političke partije u pitanju, navodi, evidentan je pad podrške vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista, a razloge svakako treba tražiti u brojnim aferama koje su otvorili domaći i strani mediji, ali i kontroverzni biznismen Duško Knežević. Međutim, kako navodi Kovačević, dominantan razlog svakako jeste usvajanje Zakona na kojem su stranke vladajuće većine predvođene DPS-om insistirale, uprkos oponiranju stručne javnosti.

Prema ovom istraživanju, najpopularniji među ličnostima u kategoriji političara je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.
Od javnih ličnosti van crnogorske političke scene, mitopolit Amfilohije je dobio i najveću prosječnu, te vladike i članovi Episkopskog savjeta Mitopolije Joanikije Mićović i Metodije Ostojić.

-Imajući u vidu aktuelni trenutak u Crnoj Gori, treba istaći da je stav onih koji se protive Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ekvivalentan broju onih koji podržavaju SPC, te da su oni koji podržavaju implementaciju ovog Zakona u velikoj manjini. Istraživanje je pokazalo, takođe, prisustvo velikog broja apstinenata, kao i ne mali broj ispitanika koji nisu bili spremni da iznesu svoj stav, zaključuje Kovačević.

Na sledećem linku možete pogledati kompletno istraživanje:

POLITIČKO ISTRAŽIVANJE CG 2020

loading...

4 komentara

  1. Taj je bio u Snp, i sad namjestio da Snp nema cenzus. Prozirno. Po svim istrazivanjima je Snp na 6-7%

  2. U ustavu pre Prvog svetskog rata se kao postojeća crkva u Crnoj Gori, na dva mesta pominje samo “pravoslavna Mitropolija u Knjaževini Crnoj Gori” i “pravoslavna Mitropolija u Crnoj Gori”, a nijednom rečju se ne pominje Crnogorska pravoslavna crkva.Autokefalnost crnogorske crkve je fenomen novijeg datuma, tako da se ne može govoriti o statusu Crnogorske pravoslavne crkve pre Prvog svetskog rata.Crnogorsko-primorska mitropolija nije nastavljač tradicije Crnogorske crkve, nego samo jedna od eparhija Srpske pravoslavne crkve…

    Milo Đukanović gura Crnu Goru u ZAGRLJAJ VATIKANU.Nedavna poseta premijera Crne Gore, Duška Markovića Vatikanu, najavila je dolazak pape Franje u Crnu Goru tokom 2020, a i Milo Đukanović se nekoliko puta susreo s papom.Predsednika Crne Gore Milo Đukanović je rekao, da model za prevazilaženje podela oko verskog pitanja vidi u formiranju Pravoslavne crkve Crne Gore, koja će otvoriti vrata za sve verujuće ljude pravoslavne veroispovjesti(to isto su nekada hteli i u NDH)…Ako se osamostali Crnogorska pravoslavna crkva i potom se “pounijati”, odnosno prikloni Vatikanu i prihvati papu kao vrhovni autoritet, šta će, Crnogorci hrišćani, ustvari biti: katolici ili pravoslavci? Najtačniji odgovor bi bio – ni jedno ni drugo, nego grkokatolici (unijati).Naime, grkokatolici zadržavaju „istočni obred“, stari kalendar, pravilo da se sveštenici žene i da mogu nositi bradu, ikonostase u crkvama. Spolja, dakle, izgledaju kao pravoslavci, ali unijati ipak nisu dio pravoslavnog korpusa, jer sa pravoslavnima nakon prilaska papi više nemaju ni kanonsko ni liturgijsko zajedništvo.Najviše grkokatolika ili unijata živi u Ukrajini.Tokom Drugog svetskog rata,u ustaškoj NDH, termin “srpska pravoslavna vera“ je bio zabranjen i zamenjen terminom “grko-istočna vera“…

  3. Treba lijepo od kuće do kuće, kao kad se popis radi i fino tačno da se odradi istraživanje i da se vidi ko je za, a ko protiv, pa ako više i trunka ispravnosti postoji u ovom svijetu, da se fino uzme za zakon ono što narod želi. A da se razumijemo, svima je jasno koliko je naroda protiv sramnog zakona! To što vidite na ulicama, još toliko ih je u kućama koji su spriječeni iz raznih razloga da budu dio litije. Jasno je svima šta narod hoće, ali se ne pitamo. I ovo istraživanje je zasnovano na malom br ljudi, ali taman tako i jeste. Potpuno je realno.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com