IZBORI U NJEMAČKOJ: Olaf Šolc novi kancelar

Olaf Šolc će najvjerovatnije biti novi kancelar Njemačke.

Njegova partija SPD je u tijesnoj trci osvojila blagu prednost, pošto će u Bundestagu najvjerovatnije imati 210 poslanika, dok će CDU/CSU koalicija imati oko 194.

Šolc je u obraćanju pokušao da smiri one koji strahuju, da će se koalicioni pregovori odužiti unedogled.

“Ja ću dati sve od sebe da Angela Merkel ove godine ne drži novogodišnji govor”, rekao je Šloc.

Olaf Šolc nije bio član Bundestaga od 2011. godine.

Većina birača konzervativnih demohrišćana (CDU/CSU) vjeruje da bi imali bolji izborni rezultat da je umjesto predsjednika CDU-a Armina Lašeta glavni kandidat unije bio Markus Zoder, predsjednik CSU i bavarski premijer.

Tako misli 75 posto birača CDU-a i CSU-a, a istog je mišljenja 68 odsto birača svih stranaka. Tek 17 odsto anketiranih simpatizera demohrišćana misli da ni kandidatura popularnijeg bavarskog političara ne bi promijenila rezultat, dok sedam odsto misli da bi rezultati u tom slučaju bili i gori.

Njemačka izborna komisija objavila je prve rezultate izbora. Prebrojani su izborni listići u 41 od 299 izbornih jedinica i situacija ne sluti na dobro po CDU i CSU.

Prema prvim objavljenim službenim rezultatima SPD je osvojio 23 odsto glasova. CDU/CSU su negdje oko 20 odsto. SPD je osvojio oko tri odsto više glasova nego na prošlim izborima, dok je CDU/CSU  u padu od oko četiri odsto.

Ostale su stranke raspoređene prema izlaznim anketama, Zeleni su trenutno blizu 13 odsto, FDP oko 10, AfD nešto manje od 10%, a Die Linke za sada ne ulazi u Bundestag.

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Njemačkoj, koje su televizije ARD i ZDF objavile nakon 22 časa, primjetan je rast prednosti SPD-a u odnosu na uniju CDU/CSU.

Prema ovim rezultatima na osnovu malog uzorka prebrojanih glasova, SPD vodi sa 25,8 odsto glasova po ARD-u, a po ZDF-u sa 26 procenata. CDU/CSU trenutno je osvojila 24,2, odnosno 24,5 odsto glasova.

Na trećem mjestu su Zeleni sa 14,3, a slijede liberali sa 11,5. Desničarska Alternativa za Njemačku prelazi 10 odsto, a Ljevica je malo iznad cenzusa od pet odsto.

Zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović poručio je da SPD može da bude zadovoljna rezultatima.

“Olaf Šolc je taj koji će biti kancelar ako sve bude po pravilima. I Zeleni i Liberali su u svakom slučaju stranke koje će biti partneri, ili za SPD ili za CDU”, rekao je Juratović.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com