Izdvojen zapisnik o pretresanju broda “Jadran” kao pravno nevaljan dokaz - Volim Podgoricu

Izdvojen zapisnik o pretresanju broda “Jadran” kao pravno nevaljan dokaz

Zapisnik o pretresanju vojnog broda “Jadran” na kojem je 19. aprila 2019. pronađeno oko 60 kilograma kokaina, izdvojen je danas na glavnom pretresu, kao pravno nevaljan dokaz.

Ovo je odluka specijalnog vijeća kojim je predsjedavao sudija Zoran Radović u Višem sudu u Podgorici. Sudija je kazao da na ovakvo rješenje nezadovoljne stranke mogu uložiti žalbu Apelacionom sudu Crne Gore.

Sudija je u obraćanju u sudnici kazao da se uvažava predlog svih advokata odbrane, te da se ovaj zapisnik izdvaja jer pretresu nijesu prisustvovali svjedoci, kako to zakon nalaže.

Prethodno se jedan od branilaca okrivljenih, advokat Marko Radović, pozvao na odluku Višeg suda u Podgorici u sličnom predmetu od 3. februara 2020, a koju je usvojio i potvrdio Apelacioni sud, da je izdvojen zapisnik o pretresanju jer je u jednom selu, kojem prema popisu iz 2011. godine ima 307 stanovnika, sud našao da nijesu obezbijeđena dva svjedoka, već samo jedan.

Advokat Radović je sud podsjetio na svjedočenje Dragana Krivokapića, policijskog službenika koji je rukovodio pretresom potpalublja broda u kojem je nađeno oko 60 kilograma kokaina, koji je na suđenju 21. decembra 2022. izjavio da je pretres obavljen bez svjedoka jer nije mogao da ih obezbijedi, kao i zbog hitnosti, jer je brod “Jadran” trebalo da isplovi na krstarenje u Istanbul.

U optužnici specijalnog tužioca se navodi da su za šverc oko 60 kilograma kokaina okrivljeni Vladimir M. Račić, koji je u bjekstvu, Dejan D. Rovčanin, Duško V. Radenović, Radomir R. Osmajić i Vojin M. Stupar.

Prema navodima optužnice, u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni Duško Radenović i Miloš Kulić, stariji vodnik u Ratnoj mornarici Crne Gore, koji je rješenjem Višeg suda u Podgorici određen za svjedoka saradnika, su 17. aprila 2019, po prethodnom dogovoru, sa umišljajem podstreknuti na izvršenje krivičnog djela od okrivljenih Račića i Rovčanina.

Okrivljeni Račić i Stupar su kao saizvršioci izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojne droge u sticaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, dok je i Radenović počinio ista krivična djela.

Okrivljeni Račić i Rovčanin su izvršili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 1, a okrivljeni Radenović, Osmajić i Stupar stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a, stav 2, Krivičnog zakonika Crne Gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com