MUGOŠA: Nastavlja se antievropsko djelovanje nelegitimne parlamentarne većine - Volim Podgoricu

MUGOŠA: Nastavlja se antievropsko djelovanje nelegitimne parlamentarne većine

Potpredsjednik i poslanik SD-a, Boris Mugoša je povodom jučerašnjeg ponovnog izglasavanja izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi istakao da se radi o još jednom antievropskom i antisistemskom djelovanju nelegitimne parlamentarne većine i to u raspuštenom aktuelnom sazivu Parlamenta.

Kako navodi poslanik Socijaldemokrata, nakon što su početkom 2021. godine na brzinu usvojili antisistemske i antievropske izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima i za to dobili jasne kritike Evropske komisije u dva njena uzastopna Izvještaja, gdje je ukazano da su navedene izmjene donijete bez adekvatnog konsultovanja i obezbjeđivanja usklađivanja sa pravnom tekovinom EU, pa opet i u poslednjem Izvještaju, gdje se eksplicitno navodi:

“Smanjeni zahtjevi uvedeni ovim izmjenama su izvor stalne zabrinutosti u pogledu zapošljavanja na osnovu zasluga, kompetencije i nezavisnosti državnih službenika. Štaviše, nacrt izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi bi na sličan način smanjio takve zahteve na lokalnom nivou”, poslanici od prije 5 dana raspuštenog aktuelnog saziva Skupštine su opet pribjegli istom receptu.

Mugoša naime ukazuje da su poslanici, koji su i predlagači navedenih izmjena Zakona, ponovo izglasali normativna rješenja uz jasno ignorisanje mišljenja Evropske komisije i civilnog sektora, iako znaju da su navedeni zakoni dio jednog od ključnih poglavlja (klastera) na putu pristupanja Crne Gore EU.

“To što su po ko zna koji put izigrali jasna upozorenja i preporuke od strane EU, sugestije i argumentovana mišljenja civilnog sektora govori o tome da je očigledno evropska profilacija kod određenih partija samo na retoričkoj ravni i da nažalost svojim djelovanjem svjesno doprinose udaljavanju Crne Gore od EU”, istakao je Mugoša.

On ističe da je, donošenje zakonskih rješenja u momentu kada je parlament raspušten, samo potvrda neophodnosti promjene aktuelne vlasti.

“Činjenica da se ovakva zakonska rješenja donose u Skupštini i to u trenutku kad je raspušten saziv Parnlamenta, kao i očigledna nesaglasnost određenih usvojenih rješenja sa pravnim sistemom Crne Gore su samo još jedna potvrda neophodnosti promjene aktuelne vlasti na vanrednim parlamentarnim izborima”, zaključuje potpredsjednik SD-a.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com