JANKOVIĆ: Formira se Savez vatrogasaca Crne Gore, STROŽE KAZNE za izazivanje požara

Podgorička Služba zaštite i spašavanja inicijator je formiranja Savez vatrogasaca Crne Gore čiji će zadatak, između ostalog biti, da u narednom periodu promijeni zakonsku regulativu koja se tiče kaznene politike za izivanje požara na otvorenom prostoru.

Komandir Službe zaštiti i spašavanja Goran Janković kaže za VOP da će savez funkcionisati kroz formu navladine organizacije.

Savez će, kako kaže Janković, imati zadatak da razvija vatrogastvo u Crnoj Gori, da štiti i promoviše status vatrogasaca, da razvija međugradsku saradnju vatrogasaca spasilaca i opštinskih službi za zaštitu i spašavanje, da sarađuje sa jedinica civilne zaštite kao i saradnja sa jedinicama za gašenje požara iz vazduh.

“U planu imamo da okupimo sve komandire Službi zaštita i spašavanja i da vidimo koje su sve potrebe u ovoj oblasti. Kada pokupimo sve te informaci je onda bismo išli sa njihovim pravnim uobličavanjem. U Podgorici je strahovito izraženo paljenja vatre na otvorenom”, kaže Janković.

Kako dodaje, sada nije dobro definisana ni prekršajna ni krivična odgovornost.

“Nijesu upodobljene sa onim što su dešavanja na terenu zbog čega imamo problema kada je u pitanju sankcionisanje. Zbog toga planiramo da uvedemo određene mjere da od onoga trenutka kada se zvanično definiše da na određenoj teritoriji uveden pojačan rizik od nastanka požara, zabranjeno je bilo kakvo paljenje vatre na otvorenom, da te zabrane imaju i određene sankcije. Tražićemo strožije kazne. Mi smo za vrijeme ove ljetnje požarne sezone napisali dvije krivične prijave zbog paljenja vatre na otvorenom”, naveo je Janković.

A.K.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button