JELUŠIĆ PORUČILA: Zirojević plasirao neistine

Portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević je na Twitteru je objavio fotografiju kuće u zoni Morskog dobra, koja se, kako je naveo, vodi na brata poslanice Građanskog pokreta URA Božene Jelušić. Objavu Zirojevića prenijeli su mediji, a na te navode reagovala je danas poslanica Jelušić.

Reagovanje poslanice Jelušić prenosimo u cjelosti:

Dezinformacija koju je plasirao gospodin Zirojević je, kako to obično biva, započela na anonimnoj adresi, preselila se kao njegova objava na Twitter, pa završila u zvaničnom mediju, koji je propustio da izvrši provjeru činjenica. U ovom slučaju, Vaš medij se ponašao kao sve platforme društvenih mreža – kao puki distributer objava bez usvajanja i poštovanja bilo koje utvrđene etičke norme, vrijednosti ili prakse novinskih organizacija.

Budući da Kodeks novinara Crne Gore ukazuje da je dužnost novinara da poštuje istinu i istrajno traga za njom, navod gospodina Zirojevića je lako mogao/morao biti provjeren neposrednim uvidom u evidencije Uprave za nekretnine Crne Gore. Vidjelo bi se da mala parcela – šuma četvrte klase i montažni objekat mog brata, nije u zoni Morskog dobra.

Ovaj podatak ne može da izazove „gađenje“, kako g. Zirojević kaže, jer su te nepokretnost stečene legalno i uz lično odricanje vlasnika. Problem je „učitavanje“, odnosno činjenica da g. Zirojević u tome može da prepozna samo ono što je vidio kao praksu bivšeg režima, pa time i njegove partije – nelegalno i na klijentelizmu zasnovano sticanje i skrivanje imovine u zoni Morskog dobra i nacionalnih parkova

G. Zirojević je spreman i da olako koristi i termin fašizam, pa ga vidi u smjeni vlasti u Budvi koja je dovela do otkrivanja tokova novca i zaustavljanja višedecenijske pljačke, čije su razmjere samo djelimično prikazane pojedinim presudama. Ne gadi se, međutim, od pljačkaškog i burazerko-klijentelističkog orgijanja koje je trajalo gotovo tri decenije, čije plodove danas, na različite načine, svi trpimo.

I najzad, znakovit je i detalj da me g. Zirojević naziva „teta Boženom“, „pakujući“ u mali prostor Twitter-a čitavu lepezu diskriminatornih nijansi. Pošto me zove „tetom“, to je znak da je on mlad i agilan muskarac, a ja starija zena, koju ne treba uzimati ozbiljno i koja ne zna baš dobro šta radi i od čega bi trebalo da se „gadi“. Zato mi g. Zirojević i nameće to prisno „teta“, a ne „gospođa“, jer ga od mene nije strah i ne vidi razlog da me poštuje.

I još važnije – takvo obraćanje treba da potvrdi njegovu moć i autoritet zasnovan jedino na tome što je mlad i agilan muškarac. Možda u patrijarhalnom društvu to kod ponekog može da izazove simpatije, ali je duboko neukusno i pokušaj je niskog udarca koji izazva gađenje, kako reče g. Zirojević.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button