JOANIKIJE: Predložene izmjene dale drugi pravac, a što je najvažnije nema diskriminacije

Mitropolija crnogorsko-primorska ne želi da bude izvan zakona, već će, ukoliko izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti budu prihvaćene, ući u pravni sistem Crne Gore kao i druge vjerske zajednice, kazao je administrator MCP i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

“Da su bolje prilike i da je bolje raspoloženje kod nas oko toga, mi bismo zahtijevali da se onaj diskriminatorni zakon u potpunosti odbaci. Međutim, takve su prilike i ima mnogo tih nekih muka sa kojima se sreće nova Vlada, i svi mi zajedno u državi, sa ovom pandemijom, i sa siromaštvom, i sa nezaposlenošću, i u jednoj ovako teškoj situaciji, mi smo pribjegli, kao što smo često i govorili, da se zakon mora temeljito izmjeniti. Naši pravnici su to uradili, mi smo posmatrali poizdalje, puštajući ljude od struke da rade svoj posao. Mislim da su oni to uradili na najbolji mogući način”, kazao je Joanikije za Radio Svetigoru.

Predložene izmjene su, kako je kazao, u mnogo čemu dale drugi pravac, a što je najvažnije, nema diskriminacije.

“Niko nije favorizovan, nego su sve vjere ravnopravne, što je mnogo važno. Svim vjerama su obezbijeđena imovinska prava, svim vjerama je zagarantovano da imaju pravni subjektivitet, da se ničiji kontinuitet ne ugrožava, da nikoga ne dovodimo u položaj, od tradicionalnih vjera u Crnoj Gori, da sad ide i da se prijavljuje kao novoosnovana vjerska zajednica. To je upravo predviđao onaj diskriminatorni zakon, da se Srpska pravoslavna crkva prijavi kao novoosnovana vjerska zajednica i da time izbrišemo svoju dugogodišnju i viševjekovnu istoriju, što je bilo ponižavajuće, neprihvatljivo i nezamislivo. To je uklonjeno. Mi ćemo svakako, ako ove izmjene budu prihvaćene, da uđemo, kao i ostale zajednice, u pravni sistem Crne Gore. Nećemo da budemo izvan zakona. Mi smo stalno govorili da treba zakon da se donese i da svi mi imamo zagarantovana svoja prava i obaveze u ovoj državi i da se reguliše taj položaj Crkve, kao i u ostalim uređenim evropskim državama. Mi smo cijelo vrijeme zahtijevali da se donese jedan savremen zakon po ugledu na najuređenije evropske države, kao što su recimo Njemačka i Italija, koje imaju svoju tradiciju u tom pogledu. Nažalost, naše bivše vlasti nisu imale sluha za to”, kazao je Joanikije.

loading...

60 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button