Radulović sa hrvatskim i makedonskim ambasadorom: Prijateljski odnosi biće nastavljeni

Saradnja sa Sjevernom Makedonijom i Hrvatskom je od velikog značaja, s obzirom na to da dvije države, kao članice NATO, dijele evroatlantske vrijednosti i snažno opredjeljenje ka članstvu u Evropskoj uniji, a ima prostora i za unapređenje ekonomske saradnje, istakao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović koji se danas razgovarao, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Republike Sjeverne Makedonije i Republike Hrvatske u Crnoj Gori Mihajlom Trpkoskim i Veselkom Grubišićem.

Radulović je izrazio zadovoljstvo frekventnim političkim dijalogom i sveukupnim odnosima Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koje karakterišu tradicionalno prijateljstvo i sadržajna saradnja na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom planu.

Šef crnogorske diplomatije je, kako se ističe u saopštenju tog ministarstva, kazao da bi ekonomsku saradnju trebalo unaprijediti kroz organizovanje biznis foruma, te na taj način povezati investitore dvije države i definisati potencijalne oblasti za ulaganje. Na toj liniji, ocijenio je da samo zajedničkim naporima možemo prevazići negativne posljedice COVID-19.

“Ambasador Trpkoski je izrazio očekivanje da će odlični i prijateljski odnosi biti nastavljeni, dodajući da nas na to obavezuje zajednička istorija i očekivanja naših naroda. Istakao je da je Sjeverna Makedonija, riješavajući otvorena pitanja sa susjedima, postala država koja stvara mirne relacije, te njeguje dobrosusjedsku saradnju”, ističe se u saopštenju.

Tokom razgovora sa ambasadorom Grubišićem, ocijenjeno je da dvije prijateljske države njeguju partnerske i savezničke odnose, te da su posvećene unapređenju saradnje u duhu dobrosusjedske politike.

Radulović je zahvalio Hrvatskoj na snažnoj podršci tokom predsjedavanja Savjetom EU tokom kojeg je Crna Gora otvorila posljednje pregovaračko poglavlje.

“Radulović je istakao da nova Vlada ima neupitnu volju da ubrza proces evropske integracije, te da će posvećeno raditi na ispunjavanju kriterijuma u poglavljima 23 i 24, koji su neophodni za dalji napredak u pregovorima sa EU. Ambasador Grubišić je kazao da, u tom kontekstu, Crna Gora ima snažnu podršku i pomoć Hrvatske, te da je njihov interes da Crna Gora, kao i druge države Zapadnog Balkana budu što skorije dio evropske porodice. Na toj liniji, kazao je da bi završavanje pregovora Crne Gore i Unije u ovom mandatu Evropske komisije poslalo pozitivan signal i ostalim državama kandidatima”, navodi se u saopštenju MVP.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button