Još jedno odlaganje suđenja za smrt Ivane Šoć: Prisustvo vještaka - Volim Podgoricu

Još jedno odlaganje suđenja za smrt Ivane Šoć: Prisustvo vještaka

U podgoričkom Višem sudu i danas je odloženo suđenje ljekarima specijalistima infektolozima dr Draganu Obradoviću, Brankici Dupanović i dr Bogdanki Andrić, optuženim za nesavjesno liječenje Cetinjanke Ivane Šoć (30), koja je zbog infekcije virusom H1N1 preminula 19. februara 2011. godine. Sudija Vesna Moštrokol navela je da je razlog današnjeg odlaganja to što vještaci iz Zagreba nijesu bili u mogućnosti da se uključe putem video konferencije i tako prisustvuju glavnom pretresu, pa je odloženo za 29. januar naredne godine.

Vještaci iz Zagreba ni ranije nijesu bili u mogućnosti da se uključe putem video konfernecije, što je takođe bio razlog odlaganja glavnog pretresa u postupku koji traje šest ipo godina.

“Predsjednik sudskog vijeća putem mejla kontaktiralo je vještake u Zagrebu povodom termina za uključivanje u glavni pretres putem video konferencije, na šta su isti odgovorili da imaju slobodne termine 29. i 31. januara 2018. godine. Biće poslata i zamolnica nadležnom Organu za pružanje pravne pomoći republike Hrvatske i dopis Sudskom savjetu radi obezbijeđivanja tehničkih uslova u cilju saslušanja vještaka putem video konferencije”, rekla je Moštrokol u maloj sudnici Višeg suda.

Vještakinja medicinske struke dr Dragana Čukić, 08. jula 2015. godine, u podgoričkom Višem sudu rekla je da je Ivana Šoć preminula ugušenjem nastalim usljed komplikacija izazvanih virusom (svinjski grip).

Na prošlom odlaganju glavnog pretresa otac Ivane, Miladin Šoć, zatražio je da se snimci magnetne rezonance pošalju vještacima putem elektronske pošte, jer KBCCG taj snimak nije dostavio sudu, na šta je Moštrokol rekla da ne razumije o čemu on govori i da sve što je predloženo optužnicom izvedeno je kao dokaz.

“Ja znam da kakva god bila presuda, biće kao Vaših pet prošlih, koje je oborio Apelacioni sud”, kazao je tada uznemireno otac preminule Šoć, a na sve to sudija Moštrokol rekla je “Doviđenja”, i izašla iz sudnice.

Potvrđena optužnica protiv doktorice Andrić

Vanraspravno vijeće Višeg suda je ranijim rješenjima odlučio da nema osnova optužbe protiv okrivljene Bogdanke Andrić zbog krivičnog djela teško djelo protiv zdravlja ljudi, pa je krivični postupak obustavilo. Ta rješenja ukinuta su rješenjima Apelacionog suda i predmet je vraćen na ponovni postupak i odlučivanje.

Optužnicu je 2. aprila 2015. godine podnio oštećeni kao tužilac Miladin Šoć.

“U ponovnom postupku, a nakon uvida u spise predmeta, sud je utvrdio da ne postoje greške ili nedostaci u optužnici i da sadrži sve elemente propisane ZKP. Iz dokaza prikupljenih u istrazi, po mišljenju ovog vijeća, proizilazi osnovana sumnja u pravcu izvršenja krivičnog djela koje se okrivljenoj stavlja na teret”, naveli su ranije u rješenju Višeg suda.

Miladin Šoć, u saopštenju koje je tada dostavio medijima, podsjetio je da se pred Višim sudom u Podgorici, zbog smrti njegove kćerke, vodi krivični postupak za isto krivično djelo-teško djelo protiv zdravlja ljudi protiv ljekara Dragana Obradović i Brankice Dupanović.“Bogdanka Andrić izlazi na optuženičku klupu, nakon više od pet godina od smrti moje kćerke”, navodi Šoć u saopštenju.

Preminula dan nakon izlaska iz bolnice

Ivana Šoć liječena je na Infektivnoj klinici od 12. do 18. februara 2011. godine, nakon čega je otpuštena u teškom stanju i nepuna 24 sata nakon toga preminula je na Cetinju. Pored teške kliničke slike, u toku epidemije svinjskog gripa, ljekari nijesu posumnjali na taj virus niti su dali adekvatnu antivirusnu terapiju, kako je to preporučilo Institut za javno zdravlje nakon uputstva Ministarstva zdravlja.

Obdukcija je pokazala da je smrt nastala zbog ugušenja usljed teškog otoka pluća, koji je nastao usljed infekcije virusom gripa H1N1.

Tužilaštvo je ranije tokom četvoromjesečnih provjera došlo do sumnji da su ljekari, koji su šest dana na odjeljenju Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra liječili Šoć nesavjesno i isto tako postupali tokom davanja adekvatne terapije i obavljanja potrebnih testova, koji su mogli da potvrde da ona boluje od virusa svinjskog gripa AH1N1.

“U subotu 12. februara dobila je nagli napad, imala je temperaturu oko 40 stepeni, povraćala je u mlazevima. Onda joj je tokom dana temperatura naglo pala sa 40 na 35,2 zbog čega smo pozvali ljekare Hitne pomoći, koji su je odvezli do Internog odjeljenja bolnice gdje ju je primila dr Sonja Radojičić. Prenijeli su mi da je tu zbog grčeva čak polomila toplomjer i stalak za infuziju. Zbog svega toga dr Radojičić je još tu posumnjala na encefalitis – upalu mozga, zbog čega ju je sa čak dva uputa – za neurologa i infektologa, bolničkim kolima poslala u KC. U Urgentni blok KC-a ju je primila dr Sandra Đuranović, koja je odmah posumnjala da je u pitanju virusna infekcija, što je navela i u svom izvještaju, koji kasnije nijesam dobio u Ivaninoj dokumenataciji, koju smo podigli nakon njene smrti”, kazao je ranije otac preminule Ivane, Miladin.

Obradović se ne osjeća krivim
Ljekar specijalista infektolog dr Dragan Obradović rekao je ranije da se ne osjeća krivim zbog smrti Ivane Šoć.

“Izražavam duboko žaljenje, ali ne osjećam se ni u ljudskom i profesionalnom smislu odgovornim za smrt Ivane Šoć, jer nijesam doprinio njenoj smrti. Njena iznenadna smrt se može objasniti kroz burnu reakciju njenog imunološkog sistema, zbog toga sam bio šokiran ”, kazao je ranije Obradović.

Izražavajući žaljenje zbog smrti Ivane Šoć optužena doktorka Brankica Dupanović ranije je u odbrani navela da je 13. februara 2011. u jutarnjim satima dobila informaciju o njenom prijemu sa simptomima povišene temperature, gubitkom tečnosti i psihijatrijskim tegobama, kao i alergijom na veći broj ljekova.

“Za vrijeme mog dežurstva Ivana nije imala tečnu stolicu, a povraćala je samo jednom. Tokom te noći stanje joj je bilo stabilno o čemu sam informisala kolege na jutarnjem kolegijumu. Narednih dana 15. 16. i 17. februara nalazi su joj bili uredni kao i nalaz magnetne rezonance. Uveče 17. februara je kod Ivane došlo do sličnih simptoma kao i prilikom prijema. Desetak puta sam tokom noći ulazila kod nje u sobu, ali je ona spavala. U jutarnjim satima sam predala dežurstvo i na kolegijumu prenijela stanje pacijenta nakon čega sam pošla na sastanak sa direktorom klinike i obavljala neke druge obaveze na Fakultetu”, kazala je ranije Dupanović.

www.cdm.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com