Jovaniću potvrđen dvomjesečni pritvor

Apelacioni sud potvrdio je dvomjesečni pritvor predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću koji se sumnjiči se da je uz pomoć 11 pripadnika kriminalne organizacije, među kojima su stečajni upravnici, procjenitelji i vlasnici firmi za obezbjeđenje u stečajnim postupcima, nezakonito oštetio deset kompanija za 661.496 eura, piše Pobjeda.

Odluka o pritvoru potvrđena je i stečajnim upravnicima Saši Zejaku, Snežani Jović, Sanji Lješković, Ranku Radinoviću, Sretenu Mrvaljeviću, i vlasnicima firmi za obezbjeđenje Paviću Globareviću i Darku Peroviću.

Oni će prema ovom rješenju zasigurno ostati u pritvoru do 9. avgusta.

Njima su lisice na ruke stavljene početkom maja dok je SDT odlučilo da se procjenitelji Omer Markišić i Dejan Golubović, vlasnica firme za obezbjeđenje Stana Čelebić, vlasnica kompanije ,,Ogimar“ Danijela Laković i kandidat za sudiju u Privrednom sudu Vladan Nikolić brane sa slobode.

U sklopu ove kriminalne organizacije su i podgoričke kompanije ,,Titan Sekjuriti, ,,Sekuritas Monetnegro“, ,,Ogimar“ kao i nikšićka firma ,,Top force system“ i više N. N. osoba.

Jovanić se sumnjiči da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju i koristeći funkciju predsjednika Privrednog suda, kao i sudijsku funkciju, nezakonito uvećavao troškove stečajnog postupka u čemu su mu pomagali određeni stečajni upravnici.

“Protivpravna imovinska korist se pribavljala tako što su se određena sredstva po nalogu Jovanića sa računa Privrednog suda avansirala na račun stečajnog dužnika a navodno u cilju vođenja stečajnog postupka a potom se taj novac prebacivao na račune članova ove kriminalne grupe prije zaključenja stečajnog postupka “, navodi se u rješenju o određivanju pritvora dijelu ove grupe.

Prodajom imovine firme u stečaju pokrivao bi se dug sa računa Privrednog suda.

” U ovom slučaju država bi ostala neoštećena, dok bi oštećeni bili stečajni dužnici i povjerioci ” navodi se u dokumentu Višeg suda.

Prema sljedećem scenariju, Jovanić je preko stečajnih upravnika, određenih kompanija i lica uvećavao troškove stečaja na štetu stečajnih dužnika i povjerilaca a u korist kriminalne organizacije.

Za sada su malverzacije ove grupe utvrđene u stečajnim postupcima kompanija: ,,Euromix Tours“ d.o.o. Budva, ,,Sotto la colina“ doo Podgorica, ,,Tehnostar“ d.o.o. Berane, ,,Nega Tours Montenegro“ d.o.o. Budva, ,,Jastreb“ d.o.o. Podgorica, ,,Trgošped“ d.o.o. Rožaje, ,,Montel“ (motel Glava zete) d.o.o. Nikšić, PRINC&CO d.o.o. Kotor, ,,Bjelasica Rada“ AD Bijelo Polje.

loading...

1 komentar

  1. Pošto su V.Medenici “ugrožena ljudska prava” ovo je human gest jer će sada imati u Spužu rame za plakanje.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com