KIM NOVOM NUKLEARNOM EKSPLOZIJOM IZAZVAO PANIKU U SVIJETU! Potres se osjetio i na Balkanu posle 11 minuta!

Sjeverna Koreja je potvrdila da je izvela petu i dosad najveću probu nuklearne bombe.

Državna televizija Sjeverne Koreje saopštila je da je ova zemlja sada u stanju da „postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete“.

Televizija Sjeverne Koreje saopštila je i da nije bilo curenja radioaktivnog materijala, kao ni štete po prirodnu okolinu.

Sjevernokorejska TV: Test najrazvijenije nuklearne bojeve glave

Državna televizija Sjeverne Koreje testiranje nuklearne bombe opisala je kao „najsnažniju eksploziju koju je izazvao Pjongjang.

 

„Naši nuklerani eksperti testirali su najrazvijeniju nuklearnu bojevu glavu na sjevernom terenu za testiranje“, rečeno je na državnoj televiziji.

„Naša partija čestita našim nuklearnim naučnicima na uspješnom testiranju nuklearne bojeve glave“, prenijela je državna televizija, prenosi AFP. Televizija ističe da je sada Sjeverna Koreja u stanju da postavlja nuklearne bojeve glave na balističke rakete.

„Gardijan“: Ovaj test mijenja pravila igre

Londonski „Gardijan“ u analizi jutrošnjeg testa navodi da sve veći broj testova sugeriše da Sjeverna Koreja može da postavi nuklearne bojeve glave na krstareće rakete i da tako ugrozi druge zemlje, zbog čega se ovim testom „mijenjaju pravila igre“.

Japan: Ovo se ne može tolerisati

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da se sjevernokorejski nuklearni testovi ne mogu tolerisati. Japansko ministarstvo spoljnih poslova uložilo je formalnu protestnu notu Pjongjangu, a vojska je poslala dva aviona da izmere radijaciju, prenosi Reuters.

„Snažnija bomba od one bačene na Hirošimu“

Džefri Luis iz kalifornijskog Instituta za međunarodna studije Midleberi rekao je da seizmički podaci sugerišu eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata

 

– To je najsnažniji test Sjeverne Koreje dosad, 20-30 kt, najmanje. Ovo nije srećan dan. Važno je da im je ovo već peti test, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim testovima. Oni više nisu zaostala zemlja – rekao je Luis.

Južna Koreja: Sazvana sjednica vijeća za nacionalnu bezbednost

Južnokorejski zvaničnik rekao je da se vjeruje da je riječ o nuklearnom testu i dodao da je sazvana sjednica južnokorejskog Veća nacionalne bezbjednosti, objavila je agencija Jonhap.

Kasnije je južnokorejska predsjednica Park Geun-hje izjavila da je Pjongjang zaista izveo nuklearni test, ali da još nije sigurno da li je bio uspješan. Južnokorejski mediji navode da bi povod najnovijem testu mogla biti godišnjica osnivanja Severne Koreje, koja se obilježava u petak.

SAD, EU i Kina potvrđuju eksploziju

Američke, evropske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo na nivou površine zemlje.

Kineski centar za potrese objavio je da se sumnja da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Najsnažnija proba dosad

Agencija Jonhap je javila da seizmički događaj magnitude 5,3 sugeriše da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Severna Koreja ikad proizvela.

Seizmička aktivnost zabilježena je u petak na području na kojem je Sjeverna Koreja ranije testirala nuklearno oružje, pa se vjeruje da je Pjongjang izvršio svoj peti nuklearni test.

(BBC , Blic , Jutarnji list)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com