KO SVE IMA POČASNO DRŽAVLJANSTVO CG: Među mnogo uglednih i nekoliko kontroverznih ličnosti

Na spisku osoba koje su dobile počasno crnogorsko državljanstvo nalaze se kontroverzne ličnosti, ali i ugledni pojedinci – ekonomisti, glumci, sportisti, ljekari, vidi se iz spiska koje je juče objavila nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO).

CGO je objavljujući spisak svih dodeljenih počasnih državljanstava od 2008. do 2020. godine, pozvao vladu i ministarstvo unutrašnjih poslova da to učine na svojim zvaničnim stranicima jer javnost ima pravo da zna ko po ovoj proceduri i zbog čega dobija crnogorsko državljanstvo.

Počasni državljanin Crne Gore 2009. godine postao je Taksin Šinavatra, nekadašnji premijer Tajlanda koji je u svojoj državi bio osuđen za korupciju, a nekoliko godina kasnije i malezijski državljanin Vei Seng Pu, koji je bio hapšen u Las Vegasu zbog organizovanja ilegalnog klađenja.

Državljanstvo po privilegovanoj proceduri je dobio i Mohamed Dahlan, bivši palestinski ministar bezbjednosti koji je bio optužen za milionsku prevaru i kršenje ljudskih prava.

Biznismen Petros Statis koji je, između ostalog, vlasnik nekoliko medija u Crnoj Gori takođe je dobio državljanstvo te države.

Na listi je egipatski biznismen i značajan investitor u Crnoj Gori Samih Saviris, Natanijel Rotšild, koji je investirao u tivatsku marinu za jahte Porto Montenegro.

Na listi uglednih ličnosti koje su dobile počasno državljanstvo su pjevačica Merima Njegomir, glumac Lazar Ristovski i nekadašnji fudbaler Dragan Džajić.

Državljanstvo je dobio i sin pokojnog jugoslovenskog funkcionera Jova Kape (Jove Kapičića) – bivši košarkaš Dragan Kapičić i njegov unuk, glumac Stefan. Počasno državljanstvo je dobila i ugledna ljekarka Nadežda Basara koja radi u Njemačkoj i bavi se liječenjem najtežeg oblika kancera.

Državljanstvo je dobio o ekonomista Isak Adižiz.

Među prvima su crnogorsko počasno državljanstvo dobili glumci Dragan Nikolić i Milena Dravić.

Iz spiska se može vidjeti da su i neki političari iz nove parlamentarne većine dobili počasna državljanstva, poput ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić i poslanika Vladimira Dobričanina.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button