Komunisti: Organizatori Prajda vrijeđaju Ljuba Čupića i ostale žrtve za slobodu

Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore JKPCG organizovala je centrom Nikšića mirnu protesnu šetnju za, kako su kazali, odbranu antifašističkih simbola i časti grada pod sloganom Tuđe nećemo, svoje ne damo.

Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore JKPCG

Njihovom javnom obraćanju ispred zgrade opštine prisustvovala su i dva predstavnika LGBT zajednice iz Podgorice, a skup je protekao mirno, prenosi agencija MINA.

Predsjednik JKPCG Nikšića Radosav Stanišić kazao je da su na takav potez primorani, jer predstavnici LGBT osoba prisvajaju njihove simbole zvijezdu petokraku i slobodarski pozdrav “Smrt fašizmu sloboda narodu”, za koje su živote dali milioni ljudi širom svijeta braneći državu od fašizma i stvarajući zdravo društvo.

“Da li su organizatori povorke ponosa koju planiraju i u Nikšiću kadu su uzimali ove simbole razmišljali da tim činom vrijeđaju pale žrtve za slobodu i 1.516 Nikšićana, među kojima je i Ljubo Čupić čija je fotografija sa prkosnom osmijehom na strelištu ulivala snagu. Nikšić je bio grad radnika, studenata, profesora, doktora, naučnika, književnika kojima nijesu bili potrebni strani nalogodavci”, kazao je Stanišić.

On je podsjetio da su čuvenim nikšićkim korzom šetale generacije uspješnih privrednika, doktora, kulturnih poslenika, sportista, radnika, studenata i boema.

“I danas je sačuvan duh nikšićkog korza, a zaljubljeni parovi se sa poštovanjem odnose šetajući srcem grada. Vremena se mijenjaju, pa ćemo izgleda biti primorani da na korzou gledamo kako se ljube dva muškarca ili dvije žene. I da budućim generacijama objašnjavamo da su ih na svijet donijele srodne duše, ona dva čika illi dvije tete”, rekao je Stanišić.

Prema njegovim riječima, parada LGBT populacije im kao šetnja ne smeta, ali im i te kako smeta , kako je naveo, licemjerstvo i odvažnost te populacije da sebe izjednačavaju sa narodnim herojima, herojima socijalističkog rada. “Nazivaju sebe ljevičarima i antifašistima, a bore se za ostvarivanje programa pseudo ljevice, poništavajući prirodne zakone”.

“Za razliku od njih mi smo istinska ljevica, ponikla iz naroda, koja čuvajući crnogorsku tradiciju čuva druge od sebe. Vedra čela, a obraza čista šetamo po svim mjestima od Triglava do Đevđelije, od plavog Jadrana do Subotice, bez obezbjeđenja. Njegujemo i razvijamo bratstvo i jedinstvo”, istakao je Stanišić.

Komunisti, kako je kazao, ubuduće neće organizovati protestne šetnje gradom kako ne bi sprječavali građane i državne organe da obavljaju svoje zadatke, već će se svakodnevno okupljati u prostorijama opštinskog komiteta.

“Gdje sija zvijezda petokraka, kao komunističko znamenje, ali će svakog trenutka biti spremni da ne dozvole da neko ruši tekovine NOB-a i revolucije i tako poništava prolivenu krv oslobodilaca”, dodao je Stanišić.

Predstavnik LGBT Foruma Progres, Stevan Milivojević, nakon završenog skupa i odlaska okupljenih objasnio je da je sa koleginicom došao samoninicijativno na protest “željeći da nađu kompromis s obzirom da su ljevičarske antifašističke organizacije”.

“Simbolima antifašizma treba da se svi ponosimo. Da je na ovom skupu bila sporna samo naša upotreba petokrake i parola, prvi bih ponudio kompromisno rješenje i odustao od tih simbola. Iz govora koje smo čuli shvatili smo da to nije poenta”, poručio je Milivojević.

Prema njegovim riječima, JKPCG podržava borbu za LGBT prava i da je sporan samo taj simbol, oni bi ga uklonili.

“Ali kada imate komentare u kojima se LGBT osobe nazivaju neprirodnim, podsmijava se mogućnost da se istopolni parovi nekada poljube ili uhvate za ruku, jasno je da je očigledan oblik homofobije i žao mi je što ne možemo postići kompromis”, rekao je Milivojević.

Na pitanje novinara da li se zna tačan datum njihove planirane šetnje ulicama Nikšića, on je kazao da će to odlučiti uz konsultaciju sa policijom.

O pominjanju mogućnosti da povorku organizuju 18.septembra na Dan oslobođenja Nikšića, on je kazao da to nije još određeno, ali da o tome razmišljaju, jer taj datum ima uporište u antifašističkoj borbi.

“Ukoliko policija procijeni da taj datum nije dobar za bilo koju formu javnog okupljanja, mi ne možemona to uticati, već ćemo poslušati ono što policija kaže”, zaključio je Milivojević.

(cdm)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button