Kongres DPS-a: Duško Marković ostaje bez funkcije Milovog zamjenika

Demokratska partija socijalista (DPS) će nakon devetog vanrednog kongresa, koji je zakazan za 24. januar, najvjerovatnije imati četiri potpredsjednika, od kojih će jedno mjesto zauzimati žena, saznaju “Vijesti”.

DPS je ranije ukinio potpredsjednička mjesta u uveo poziciju zamjenika koju u dva mandata pokriva Duško Marković.

Prema saznanjima “Vijesti”, Statut partije je u završnoj fazi, a uskoro će biti utvrđen u potpunosti. Na listi kandidata za članove Glavnog odbora (GO), koji se biraju na kongresu, biće veliki broj novih lica, profesionalno ostvarenih na nacionalnom i međunarodnom nivou, rekao je sagovornik.

Novim Statutom, koji bi trebalo da bude usvojen na predstojećem kongresu, predviđeno je ukidanje pozicije političkog direktora partije i uvođenje generalnog sekretara. Funkciju političkog direktora obavlja Branimir Gvozdenović.

Poslovni direktor DPS-a (sada je to Branko Čavor) ostaje, s tim da su njegove nadležnosti donekle proširene.

Rukovodstvo DPS-a ubuduće će se birati neposredno, jer je novim Statutom predviđeno da predsjednika partije i potpredsjednike biraju članovi. Takođe, nesporedno se biraju i predsjednici lokalnih odbora.

Takva pravila važiće od narednog kongresa te partije, čiji bi datum, kako je rekao jedan od izvora “Vijesti”, trebalo da bude u prelaznim i završnim odredbama novog partrijskog dokumenta. Na vanrednom kongresu, izbori su po važećem Statutu u okviru koga odbori već šalju predloge centrali. U nacrtu Stauta u koji su “Vijesti” imale uvid piše da je dužnost generalnog sekretara, koga imenuje Predsjedništvo, da se stara o ostvarivanju zaključaka i odluka Glavnog odbora i Predsjedništva partije, da daje inicijative i predloge za efikasno ostvarivanje njihovih planova rada, koordinira radom Izvršnog odbora…

Za razliku od Statuta koji je usvojen na kongresu u novembru 2019. kojim je bilo predviđeno da kongres bira Glavni odbor, predsjednika partije, zamjenika predsjednika partije, Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor, nacrtom novog dokumenta su predviđene izmjene.

Tako je predviđeno da kongres bira Glavni odbor, Statutarnu komisiju i Nadzorni odbor, ali i da određuje sastav i broj članova Glavnog odbora i da na predlog GO utvrđuje broj potpredsjednika partije i način njihovog izbora. Kada je riječ o programskim ciljevima, oni uglavnom ostaju isti, s tim da je uklonjena stavka koja se odnosila na saradnju i održavanje veza sa državljanima Crne Gore koji žive van granica.

Umjesto nje dodata je afirmacija politike mladih i saradnja sa civilnim sektorom i medijskom zajednicom.

Iz DPS-a je ranije saopšteno da će, u susret kongresu, posebna pažnja biti posvećena promjenama u dijelu partijskog programa, organizacionog ustrojstva i kadrovske strukture partije.

“DPS ostaje nepokolebljivo opredijeljen u odbrani nacionalnih i državnih interesa Crne Gore, jačanju njenog građanskog karaktera i multietničke demokratije, kao i njenoj daljoj evropeizaciji i sveukupnoj emancipaciji. Predstojeći kongres predstavlja priliku za utvrđivanje i usvajanje savremene političke platforme za dalja djelovanja na svim nivoima”, saopšteno je ranije iz DPS-a.

(Vijesti)

loading...

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button