Krivokapić – Holthof Fertner: Bez Zapadnog Balkana EU nije potpuna

Predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, sastao se danas u Vili Gorica sa ministrom za savezne i evropske poslove Savezne Pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, Savezne Republike Njemačke, Štefanom Holthof – Fertnerom.

Premijer Krivokapić pozdravio je izvanredne bilateralne odnose koje karakteriše intenzivna saradnja na svim poljima i nivoima, a o čemu najbolje svjedoči i jučerašnji, drugi u ovoj godini, razgovor između premijera Crne Gore i njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je u ime Savezne Republike Njemačke još jednom iskazala punu podršku reformskom, evropskom putu Crne Gore.

Premijer Krivokapić ponovio je riječi saučešća i solidarnosti upućene građanima SR Njemačke, naročito iz oblasti Rajna – Vestfalija, koja je najviše pogođena ljetošnjim, katastrofalnim poplavama. On je visokog gosta podsjetio na odluku Vlade Crne Gore kojom je Crna Gora pokazala spremnost za punu i konkretnu prijateljsku podršku Njemačkoj i građanima ugroženih područja.

Premijer je naglasio da je Vlada u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima, te da je u Crnoj Gori sazrela snažna politička volja za beskompromisnu, institucionalnu borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i reformu vladavine prava uopšte.

„S obzirom da je prvi put u istoriji Crne Gore jedna vlast smijenjena demokratskim, izbornim putem, možemo reći da se, u političkom smislu, Crna Gora oslobodila. Ali mi smo svjesni da se nalazimo u demokratskoj tranziciji i da demokratija i pluralizam tek treba istinski da zažive u svim segmentima, glavama i porama našeg društva. Crna Gora mora da prodiše pravdom,  demokratijom i tolerancijom. Prethodnici su govorili o „suživotu“, naš cilj je korak dalje – prožimanje različitosti kroz istinski proces inkluzivnosti. Zato je moja želja i moja odluka bila da Vlada bude ekspertska, Vlada stručnjaka, Vlada građanske orijentacije. To je bila istorijska potreba svih građana Crne Gore“, rekao je premijer Krivokapić.

Govoreći o posljednjim dešavanjima na Cetinju, a sa kojima je upoznata šira, evropska javnost, premijer je kazao da je to bio samo još jedan, nelegitimni i vaninstitucionalni pokušaj snaga opozicije da destabilizuje Crnu Goru i da uspori njen hod ka pravnoj državi, ka državi socijalne pravde i sigurnosti.

“Netolerantan pristup koji je nametnut od strane predstavnika bivše vlasti ima za cilj da se prelije na građane i postane poželjan model destruktivnog, anarhističkog ponašanja. Ali građani prepoznaju i motive i ciljeve i ishode takvog ponašanja, i čvrsto vjerujem da će Crna Gora za nekoliko godina biti drugačija, istinski evropska država”, poručio je Krivokapić.

Premijer je istakao da političke i normativne reforme mora da prati i ekonomska reforma i preporod, te da Crna Gora očekuje od Njemačke, kao strateškog partnera, nova ulaganja i investicije, naročito u oblastima zelene ekonomije i čiste energije.

Ministar Holthof – Fertner rekao je da sasvim razumije reformski momenat u kojem se nalazi Crna Gora, kao i sve probleme sa kojima se suočava ekspertska Vlada premijera Krivokapića.

“Put kojim ste krenuli jeste naporan i dug, ali je impresivno što idete njim. Bez pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ni EU nije potpuna”, poručio je Štefan Holthof Fertner.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com